Schema Ponta-Cazanciuc pentru protejarea „rețelei de la Ploiești”

Schema Ponta-Cazanciuc pentru protejarea „rețelei de la Ploiești
Publicat: 30/03/2016, 13:04
Actualizat: 30/03/2016, 15:27

„Nu mi se părea firesc să fiu vizitat de Ghiță Sebastian care era cercetat și i-am spus-o și lui, dar arăt că aceste vizite erau inopinate, mă trezeam cu el la poartă și mă vedeam pus în situația de a face scandal să îl dau afară și chiar l-am dat de vreo trei ori”, le-a spus procurorul Liviu Tudose judecătorilor instanței supreme, când magistrații au dispus arestarea lui și a altor trei persoane.

Liviu Tudose a mai precizat că a încercat să îi impună o anumită conduită lui Sebastian Ghiță „legat de prezența sa la domiciliul meu, la ore târzii și în toate cazurile sub influența băuturilor alcoolice din partea acestuia”, precizând însă că nu a cerut poliției să-i interzică să-l viziteze.

„Ultima dată Ghiță Sebastian a venit tot așa, pe neașteptate , la câteva zile după ce DNA Ploiești instituise măsura controlului judiciar asupra lui și atunci ne-am certat foarte tare și efectiv l-am dat afară din casă”, a mai spus Liviu Tudose.

Magistratul le-a detaliat judecătorilor cum a ajuns în biroul premierului de la acel moment, Victor Ponta. „L-am cunoscut pe Victor Ponta în august 2013 când a venit fără să știu că este invitat la nunta la care am fost naș. La acel moment conform uzanțelor l-am întâmpinat în calitate de naș și am avut niște discuții comune” a mai explicat Tudose, precizând că ulterior Sebastian Ghiță i-ar fi transmis „Victor vrea să te vadă”.

La data de 20 ianuarie 2014, acesta a mers la sediul Guvernului unde ar fi avut o scurtă discuție cu premierul.

„Am fost surprins de dorința dumnealui de a mă vedea și la acel moment nu am știut pentru ce. Menționez faptul că după ce Ghiță Sebastian mi-a spus că fostul prim-ministru, Victor Ponta, dorea să mă vadă, m-am dus într-o zi de luni la Palatul Victoria și m-am gândit inclusiv la discuția de la nuntă cu privire la invitația pe care i-o făcusem la un concert de pian. În cursul discuției de 1-2 minute pe care am avut-o cu primul-ministru acesta m-a întrebat cum ar fi dacă mi-ar propune un post la DLAF sau la ONPCSP. I-am spus că în principiu aș fi de acord, dar condiționat de cunoașterea unor minime date (…). Eu am perceput această întrevedere cu fostul prim-ministru ca o chestiune neserioasă, mai mult decât atât pentru că eram surprins și am și verificat pe internet situația posturilor pentru Oficiul de Spălare a Banilor și am constatat că toate posturile au fost complete. Nu am verificat și la DLAF”, mai detaliază procurorul.

Tudose a precizat și că a avut o discuție cu conducerea SRI Prahova despre întânirea cu Victor Ponta, iar la data de 4 martie „cu ocazia bilanțului Parchetului General m-am întâlnit cu dl. Coldea – director adjunct al SRI care mi-a spus că „să nu cedați sub nicio formă ofertelor”.

După discuția de la Guvern, Tudose spune că a fost invitat la o întâlnire privată cu ministrul Justiției, Robert Cazanciuc, dar a refuzat.

„Îmi explic faptul că insistențele domnului Sebastian Ghiță de a avea întrevederi cu fostul prim ministru și fostul ministru al Justiției ar fî putut fî justificate de captarea atenției mele probabil pe ceea ce intuiesc eu, el își dădea seama de faptul că se va ajunge la președintele Consiliului Județean în cursul cercetărilor. Consider că insistențele domnului Sebastian Ghiță cu privire la promovarea sau mutarea mea au fost total neserioase și argumentez acest lucru prin ambiguitatea exprimării primului-ministru „ce ar fi dacă aș ocupa o funcție la DLAF sau la ONPCSB”, iar pe de altă parte îl cunoșteam pe Ghiță Sebastian ca fiind un „fanfaron”, le-a spus Liviu Tudose judecătorilor.

Un alt inculpat din dosar, Constantin Ispas, arestat preventiv în dosar, fost șef al DGA Prahova, le-a detaliat magistraților legătura pe care o avea cu Răzvan Alexe, protejat la acel moment al parlamentarului Sebastian Ghiță.

„Până în anul 2009 sau 2010 am îndeplinit funcția de șef SIPI Prahova ocazie cu care conform atribuțiilor de serviciu și dispozițiilor interne am făcut numeroase informări cu privire la situația de pe raza județului Prahova în care explicitam gruparea respectivă constituită din Alexe Răzvan Păvăleanu Marcel, Cosma Vlad despre aceste persoane arătam în mod frecvent anumite lucruri. Am fost schimbat din funcția de șef SIPI Prahova în perioada în care ministru de interne a fost domnul Nica și am aflat că schimbarea mea s-a datorat tocmai acestor informări. Am fost contrariat și atunci l-am căutat pe Alexe Răzvan știind că el a fost cel care a intermediat legătura între mediul politic și factorul de poliție din minister”, le-a declarat judecătorilor fostul șef al DGA Prahova.

Liviu Tudose, la data faptelor procuror general al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploiești, este arestat preventiv pentru folosire de informații confidențiale și luare de mită pe care le-ar fi transmis lui Sebastian Ghiță. În același dosar este arestat și Aurelian Mihăilă, la data faptelor procuror general adjunct al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploiești, pentru cercetare abuzivă și folosire de informații confidențiale. Mandate de arestare preventivă au fost emise și pe numele fostului șef IPJ Prahova, Viorel Dosaru, pentru folosire de informații confidențiale, favorizarea făptuitorului, luare de mită și trafic de influență, și pentru fostul șef al DGA, Constantin Ispas, acuzat de trafic de influență și folosire de informații confidențiale.

În referatul procurorilor se vorbește despre o adevărată rețea pe care deputatul Ghiță ar fi coordonat-o în județul Prahova, oferind o „bucățică de putere” publică într-o zonă de interes în schimbul asigurării protecției.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
VIDEO Capitularea în masă a rușilor în Kursk îi creează o mare problemă lui Putin:...
WOW! Cum arată Gabriela Szabó la 20 de ani de când s-a retras din sport....
Imperiul lui Ion Țiriac a fost împărțit. Magnatul a luat decizia în privința averii
Decizii de recalculare a pensiilor blocate la poștă în toată țara. „Pur și simplu ne...
Bogdan de la Ploiești a făcut, în sfârșit, anunțul despre copiii lui! Manelistul a ținut...
Ce a pățit o româncă după ce a păcălit un pensionar din Spania cu aproape...
Regina lui Salam, mega-mulată și super-dotată! Roxana Dobre, ieșire-fulger pe Nordului cu…
Zile libere 2025. Mai multe minivacanțe pentru angajații din România
Preţul cerut lui Valentin pentru o chirie la Piaţa Muncii. "Mobila pusă la întâmplare, televizorul...
"O tragedie, păcat". Și-a ucis unchiul pentru a o salva! Un tânăr din Mehedinți riscă...
Studiu Eurostat: Peste 50% dintre români nu își permit să meargă în vacanță! Suntem pe...
Știrea momentului în România! Ion Iliescu la 94 de ani a...
E adevărat că scapi de amendă dacă faci rovinieta în aceeași zi? Răspunsul CNAIR
Lovitură de proporţii pentru Uber: Gigantul a fost amendat cu 324 mil. dolari
Este CLAR: DOVADA că egiptenii antici comunicau cu extratereștrii!
Elena Udrea e despărțită de Adrian Alexandrov. Ce a făcut tatăl fiicei sale (FOTO)
Scăpați de mirosul urât al pantofilor. Cele mai rapide soluții
Cât costa să închiriezi vilele din Thailanda în care s-a filmat Insula Iubirii. Prețul este...
VIDEO Accident mortal pe DN 2, între un autobuz și două mașini! A fost activat...
VIDEO Cum a reușit Monica Pop să slăbească 37 de kilograme: „9 zile nu am...
Decizia devastatoare luată de instanţă în cazul crimei din DOLJ. Ce se va întâmpla cu...
BANCUL ZILEI. BULĂ: - Bubulino, aici am făcut noi prima oară dragoste. Mai ții minte?
Urme de dinozauri identice, descoperite pe maluri opuse ale Oceanului Atlantic