Pe de o parte indicele bursier american S&P 500 este aproape de maxime istorice, în creștere cu aproximativ 9% față de niÂvelul de acum doi ani, și în scădere doar ușoară în acest an. Pe de altă parte proÂfiturile companiilor americane stau foarte prost. Și nu este vorba doar de companiile din sectorul energiei.
Potrivit Departamentului pentru CoÂmerț, profiturile companiilor au scăzut cu 11,5%, sau aproape 160 miliarde de dolari, în ultimul trimestru al anului trecut, în raport cu perioada similară a anului anterior.
Scăderea nu este un simplu episod. Estimările pentru primul trimestru al acestui an sunt la fel de sumbre, potrivit lui John Butters, analist al Factset. Acesta spune că profiturile companiilor din S&P 500 vor consemna o scădere de 8,7% în primul trimestru. Dacă se va întâmpla așa, va fi prima dată când indicele înregistrează patru trimestre consecutive de declin al câștigurilor din 2009. Există șanse bune ca Butters să aibă dreptate. Din cele 119 companii parte a inÂdicelui care au emis proiecții privitoare la câștiguri pe primul trimestru al acestui an, 93, sau 78%, au avertizat că s-ar putea să înregistreze rezultate sub așteptări. Un număr în creșÂtere de directori executivi de companii își văd perspectivele companiilor înrăuÂtățindu-se și nu îmbunătățindu-se.
Totuși, investitorii nu dau mare imÂportanță declinurilor, arătând că acestea vin din partea companiilor de energie. ExcepÂtând acest sector, spune Butters, declinul câștigurilor se reduce la doar 3,9%. Acest lucru nu ar trebui însă să le dea investitorilor speranțe false.
„Încetinirea apare într-adevăr și din alte industrii”, spune Jesse Edgerton, economist la JPMorgan Chase. Edgerton a realizat recent o analiză utilizând un raport denumit „Quarterly Financial Report”, care include companii mici, private care nu sunt incluse în S&P 500.
Potrivit datelor respective, companiile non-energetice cântăresc aproximativ 40% în declinul profiturilor din trimestrul patru al anului 2014.
„Faptul că firmele din afara sectorului energetic au înregistrat doar o stagnare a câștigurilor în pofida scăderii prețurilor la energie sugerează că există alți factori care le afectează performanțele”.
Edgerton atrage atenția asupra condițiilor dificile de pe piețele muncii. Șomajul mai mic a împins salariile în sus, erodând în ultimă instanță profiturile companiilor. „Când marjele companiilor sunt într-o fază de comprimare, cum s-a întâmplat recent, riscul recesiunii devine unul foarte ridicat”, spune Edgerton.
Citește în continuare în zf.