Alături de alți tineri, Iosif Ciunterei a participat în luna ianuarie la o întâlnire cu reprezentanții ministerului, în care a primit asigurări că se vor găsi soluții, însă din moment ce timpul a continuat să treacă iar soluțiile nu s-au găsit, el a ales să îi adresele Ministerului Agriculturii următorul mesaj, redat de Vocea Transilvaniei:
„Dragi domni de la Ministerul Agriculturii, vă bateți joc de noi!
În data de 14 ianuarie 2016 am ajuns în biroul dumneavoastră 4 oameni din 4 colțuri ale țării: Leontina Prodan (Sălaj-designer vestimentar), Iovan Florian (fost director de la intergrata de in și cânepă din Balotești), Voichița Groza (cercetătror etnograf – Sălaj) și Iosif Ciunterei (viitor etnolog și realizator de emisiuni radio/TV – Bistrița-Năsăud).
Nu am venit doar de dragul drumului și nici să vă vedem fețele dumneavoastră palide și obosite…(de la atâta muncă, vezi doamne), ci am venit să discutăm și să căutăm soluții de simplificare a legii cânepii pentru cei care doresc să cultive cânepă în SISTEM GOSPODĂRESC…adică: așa cum au cultivat cândva moșii și strămoșii noștrii!
Concluzia discuției a fost că veți încerca să faceți o întâlnire cu toate ministerele și să discutați problema „legalizării” cânepii iar în cel mai scurt timp ne veți comunica „rezultatul”.
Au trecut 2 luni și jumătate de la întâlnirea pe care am avut-o în biroul dumneavoastră, DAR NICI UN REZULTAT…sau comunicat!
Suntem în toi de primăvară, cânepa trebuie cultivată. Am început iar să batem pe la ușile instituțiilor pentru obținerea autorizației de cultivare a cânepii, dar din păcate ESTE IMPOSIBIL SĂ O CULTIVĂM! Nu avem sistem gospodăresc în noua lege, nu avem țărani…iar mai grav: fabricile de procesare care există la ora actuală pe teritoriul României (și care sunt la un pas de a fi „șerse” cât de curând) nu mai doresc să încheie acel „contract de procesare” cu noi (așa cum prevede legea), căci: „Ce să facem cu o mână de cânepă?”
Doamna director MADR: Elena Tatomir, a dat o replică foarte interesantă pe care nu am să o uit vreodată: „Trebuie să ne adaptăm armonios conform regulilor impuse de Uniunea Europeană”. Stimată doamnă, dacă țăranii care au luptat pentru apărarea pământului te-ar fi auzit cu o astfel de replică, cu siguranță ai fi fost călcată și zdrobită în picioare.
Ieri, această doamnă de la Ministerul Agriculturii, Elena Tatomir, a fost telefonată de Leontina Prodan pentru a comunica „doleanțele” noastre, dar răspunsul a fost următorul: „- O lege nu se poate schimba de pe-o zi pe alta”…și a închis telefonul. Total de acord, nici nu cerem să schimbați legea de pe-o zi pe alta, dar totuși FACEȚI CEVA, cânepa nu crește când și cum doriți dumneavoastră!!!
Dragi aleși, dumneavoastră sunteți sclavii poporului, ci nu poporul este sclavul dumneavoastră!!!
Cu părere de rău, dar politica europeană în domeniul agriculturii, este de un fascism împuțit. Dacă vom continua tot așa, până în cel mult 2030 țăranii nu vor avea nici pământ, nici plug și nici animale pentru că nu vor mai exista țărani și nici gospodării țărănești, eventual vor fi slugi pe moșiile altora, dacă nu se face urgent o întoarcere la 180 grade în politica agricolă, prin care să se susțină micul producator și gospodăria țărănească, măcar prin impozitarea alimentelor „gunoi” aduse de peste mări și țări tratate chimic să reziste transportului și timpului cât stă nevândut în supermarket.
Într-adevăr, „Drumul cânepii” abia de acum începe…”