Prima pagină » Magazin » După aproape 90 de ani, un istoric dezvăluie cum a cooperat Associated Press cu regimul nazist. Reacția agenției

După aproape 90 de ani, un istoric dezvăluie cum a cooperat Associated Press cu regimul nazist. Reacția agenției

După aproape 90 de ani, un istoric dezvăluie cum a cooperat Associated Press cu regimul nazist. Reacția agenției
Agenția de știri Associated Press a colaborat cu regimul nazist al lui Adolf Hitler în anii ''30, furnizând materiale din presa americană selectate direct de către aparatul de propagandă condus de Joseph Goebbels, relatează The Guardian.

Informațiile, publicate în revista „Studies in Contemporary History” („Studii în Istoria Contemporană”) de către istoricul Harriet Scharnberg, arată modul în care se producea cooperarea.

În anul 1933, atunci când Partidul Nazist a ajuns la putere, oficialii au decis să interzică publicațiile internaționale, precum The Guardian, Keystone sau World Wide Photos, acuzate de angajarea unor jurnaliști evrei.

Agenția Associated Press a fost singura care a rămas deschisă în Germania lui Hitler, continuând să funcționeze până la intrarea Statelor Unite în război, în anul 1941.

Agenția din New York a cedat controlul asupra producției sale, prin semnarea „legii editorului”, promițând să nu publice articole care să afecteze regimul.

Această lege a cerut AP să angajeze reporteri care să lucreze direct în divizia de propagandă a lui Joseph Goebbels. Unul dintre cei 4 fotografi angajați de Associated Press era Franz Roth, fost membru al unității paramilitare a SS. Fotografii cu invazia Germaniei în nordul Ucrainei făcute de el au fost selectate personal de Adolf Hitler.

„În loc să ofere presei americane fotografii cu miile de victime evreiești din Lviv, aceștia au furnizat doar imagini cu victimele poliției sovietice și cu criminalii de război ai Armatei Roșii”, a declarat istoricul pentru The Guardian.

„În această situație este corect să spunem că aceste fotografii au avut rolul de a camufla adevăratul caracter al războiului purtat de germani, urmând interesele Germaniei în război”, a mai declarat acesta.

Agenția a eliminat fotografiile lui Roth în momentul dezvăluirilor istoricului Harriet Scharnberg, însă acestea au rămas vizibile din cauza unor probleme de software.

AP respinge acuzațiile și se apără susținând că agențiile internaționale au fost supuse unei presiuni enorme din partea regimului nazist.

„AP respinge acuzația că ar fi colaborat deliberat cu regimul nazist[…] Managementul AP a rezistat presiunii în timp ce aduna știri exacte, vitale și obiective într-o perioadă atât de întunecată și periculoasă”, a declarat purtătorul de cuvânt al agenției.
 

Autor