În timp, numele „Iuda” a devenit sinonim cu „cel mai atroce dintre trădători”. În multe țări ortodoxe și catolice din întreaga lume, în Duminica Paștilor este incendiată o figurină care îl reprezintă pe acest personaj. Exprimarea repulsiei față de cel care l-a vândut pe Mesia a depășit sfera spiritualului și a intrat în cotidian, unde s-a transformat în insultă, potrivit Descoperă.
În ultima vreme, au existat mai multe încercări de a reabilita numele apostolului decăzut. De exemplu, televiziunea britanică BBC publică în fiecare an, în Vinerea Mare, documentarul „In the Footsteps of Judas” („Pe urmele lui Iuda”). În cadrul acestuia se încearcă prezentarea vieții lui Iuda din perspectiva reprezentanților Bisericii Catolice, potrivit Descoperă.
Deși cei mai mulți dintre aceștia susțin cu fermitate faptul că acțiunile trădătorului au fost cu adevărat ,,diabolice”, episcopul de Leeds, referentul Nick Baines, este de părere că ,,El a fost cunoscut în istorie ca fiind cel mai josnic trădător. Dacă a fost așa sau nu, reputația lui rămâne, totuși, una proastă”.
Conform Descoperă, un alt caz de îmbunătățire a imaginii lui Iuda este cel al cărții „The Last Temptation of Christ”, publicată de Nikos Kazantzaki, în anul 1955. În acest volum, apostolul este înfățișat ca fiind, mai degrabă, un adevărat prieten pentru Iisus Hristos.
Descoperirea Evangheliei după Iuda, în anii ’70, a scos la iveală noi detalii, de altfel contradictorii, despre viața celui mai cunoscut trădător din istoria creștinismului. În text, nu este precizat cu exactitate dacă apostolul a fost, într-adevăr, cel care l-a vândut pe Iisus sau a fost, de fapt, un discipol credincios până la capăt.
Prin urmare, dacă versetele nu pot oferi informații concrete despre cine a fost cu adevărat Iuda Iscariotul, atunci oamenii nu pot fi siguri de faptul că el a avut o reputație nu tocmai bună.