Cum a devenit 1 aprilie Ziua Păcălelilor. PLUS: Cele mai amuzante farse

Cum a devenit 1 aprilie Ziua Păcălelilor. PLUS: Cele mai amuzante farse
Publicat: 01/04/2016, 13:03

Pe de altă parte, cea mai veche referire la Ziua Păcălelilor pare a fi, potrivit Museum of Hoaxes, un fragment dintr-un poem flamand din 1539, în care un bărbat și-ar fi păcălit servitorul chiar într-o zi de 1 aprilie.

Totodată, o altă explicație ar fi că, în urmă cu câteva sute de ani, oamenii sărbătoreau Anul Nou de 1 aprilie. Înlocuirea vechiului calendar cu cel nou a creat confuzii, inițial unii oameni neputând să se adapteze schimbării: ei sărbătoreau Anul Nou pe data de 1 aprilie în loc de 1 ianuarie și, din acest motiv, au fost numiți „April Fools”.

În Franța, Belgia, Italia și Olanda o tradiție de Ziua Păcălelilor – numită „poisson d’avril”, „pesce d’aprile!”, respectiv „aprilvis” (peștele lui aprilie) – constă în lipirea unui pește din hârtie pe spatele unei persoane fără ca aceasta să-și dea seama. Acest obicei se pare că datează din secolul al XVI-lea, relatează Descoperă.

Sărbătoarea „poisson d’avril” este încă marcată și în Canada, dar și în Portugalia și Spania. Din zonele francofone, această sărbătoare s-a extins și în zonele olandeze și flamande, sub denumirea „aprilvis”.

În Marea Britanie, Ziua Păcălelilor este marcată în anumite zone timp de două zile, persoana păcălită fiind numită „noddy”, în timp ce, în Scoția, Ziua farselor este denumită în mod tradițional „Hunt-the-Gowk Day” („gowk” în sensul de prostănac, nătărău), având însă și o altă semnificație – cea de sosire a primăverii (April cuckoo).

În Polonia, ziua de 1 aprilie este una în care oamenii fac glume și farse, iar „activitățile serioase” sunt de evitat. În Danemarca, 1 mai este cunoscută ca „Maj-kat” („May-cat” și ca o zi a glumelor). O semnificație similară are ziua de 1 mai și în Suedia. Însă atât danezii, cât și suedezii obișnuiesc să sărbătorească și April Fools’ Day („aprilsnar”), în timp ce Ziua Păcălelilor de 1 mai este mult mai puțin celebrată de aceștia.

În Spania, sărbătoarea „peștele lui aprilie” („pescado de abril”) a fost preluată pe filieră franceză, spaniolii având și propria lor zi a păcălelilor, pe 28 decembrie. Pe 28 decembrie, spaniolii marchează „Dia de los Santos Inocentes” („Day of the Holy Innocents”/ „Masacrul Inocenților”), fuga în Egipt și salvarea pruncului Iisus, considerându-se că Maria și Iosif l-au salvat pe acesta printr-un „șiretlic”.

În unele țări din sudul Statelor Unite se sărbătorește „The Week of Foolery” (Săptămâna farselor), care începe cu șapte zile înainte de ziua propriu-zisă a păcălelilor.

Este de așteptat ca și anul acesta April’s Fool să vină cu farse și scenarii în presă, care mai de care mai elaborate, dar care au și un iz de credibilitate.

În ultimii ani, Ziua Păcălelilor a fost un prilej pentru presa și site-urile internaționale să descrețească frunțile cititorilor îngrijorați de criza economică și de problemele cu care se confruntă zilnic. Astfel, rețelele de socializare au încercat să își păcălească utilizatorii, anunțând introducerea unur noi servicii neverosimile, în timp ce unele site-uri au anunțat că își vor închide operațiunile.

Totodată, de-a lungul anilor, presa internațională a făcut farse de 1 aprilie, care au fost apreciate de cititori. Între acestea s-au numărat scaunul pentru câini de la Ikea, „lansat” pe 1 aprilie 2011, documentarul BBC cu pinguini zburători (1 aprilie 2008), burger-ul pentru stângaci lansat de Burger King (1 aprilie 1998).

Însă, în unele cazuri, răspândirea sărbătorii păcălelilor a avut un efect contrar. În loc să stârnească amuzamentul, unele publicații i-au făcut pe cititorii lor să nu mai aibă încredere în materialele publicate pe 1 aprilie.

Cele mai cunoscute farse din istorie, făcute cu ocazia zilei de 1 aprilie

Relația de dragoste dintre Margaret Thatcher și Mihail Gorbaciov

Pe data de 1 aprilie 1987, în cotidianul britanic Daily Mirror apărea o știre care trebuia să șocheze lumea politică din întreaga lume: prim-ministrul Regatului Unit, Margaret Thatcher, și liderul Uniunii Sovietice, Mihail Gorbaciov, trăiau o poveste de dragoste. Ziariștii aveau și o dovadă în acest sens: o fotografie cu cei doi stând la o masă și alintându-se. Opinia publică a fost șocată la acea vreme să afle că Doamna Fier, fiind femeie căsătorită, a putut face acest gest. Într-un final, reprezentanții presei au dezvăluit faptul că cele două persoane surprinse în imagine erau, de fapt, sosii ale celor doi lideri politici.

Pinii în care cresc portocale

În 1950, câțiva motocicliști care circulau pe o autostradă din California de Sud au observat ceva cu adevărat spectaculos: în toți pinii și cedrii de pe marginea șoselei crescuseră portocale. Ceea ce văzuseră ei s-a dovedit, de fapt, a fi o farsă pusă la cale de locuitorii orașului Skyforest, aflat în apropiere. În noaptea de dinainte, aceștia au legat în pomi aproape 50.000 de fructe rămase de la un festival organizat în localitatea vecină, San Bernardino.

Zâna mumificată din Derbyshire

La sfârșitul lui martie 2007, britanicul Dan Baines posta pe site-ul său web o imagine cu o creatură cu aripi, care avea aproximativ 20 de centimetri lungime. Pe data de 1 aprilie, autodeclaratul expert în fenomene paranormale susținea în mod public că ceea ce avea el era o zână mumificată. Baines a fost surprins să primească atunci răspunsuri din partea altor persoane care declarau că descoperiseră o asemenea creatură. Într-un final, englezul a recunoscut că totul fusese o farsă, însă au fost persoane care nu au vrut să îl creadă, susținând că el ascunde, de fapt, adevărul.

Conserva cu carne de unicorn

Pe data de 1 aprilie 2010, compania britanică ThinkGeek anunța lansarea unui produs revoluționar: conserva cu carne de unicorn. Conținutul acesteia era descris ca fiind „noua carne albă” și „o sursă excelentă de strălucire”. Vestea a fost primită cu atâta enzutiasm încât firma a decis să introducă noua invenție pe piață. Cu toate acestea, cei care au cumpărat conserva, au avut supriza să constate că în interiorul ei se afla, de fapt, un unicorn de jucărie. Singurii nemulțumiți au fost clienții germani, care nu au putut achiziționa produsul, deoarece oficialitățile de la Berlin îl interziseseră, pe motiv că în țara lor nu poate fi importată carne provenind de la „animale rare”.

Recolta de spaghete elvețiene

Cu ocazia zilei păcălelii, în anul 1957, televiziunea britanică BBC publica faptul că, datorită unei ierni blânde și a eliminării complete a dăunătorilor, fermierii din Elveția se bucură de o recoltă bogată de spaghete. Acest fenomen era surprins într-o filmare, în care apar țărani ce culeg tăiței din pomi. Clipul i-a fascinat atât de tare pe spectatori, încât mulți dintre ei au telefonat la sediul instituției din Londra, pentru a-i întreba pe realizatori cum își pot cultiva în grădini arbori în care cresc spaghete. Răspunsul redactorilor a fost unul cât se poate de sincer: „puneți niște lăstari de spaghete într-o conservă cu sos de tomate și sperați la ce e mai bine”. Ulterior, directorul general al BBC a declarat că a consultat o enciclopedie, pentru a se lămuri dacă, într-adevăr, puteau exista pomi în care cresc spaghete.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Ce sancțiune a primit un şofer din Vâlcea după ce şi-a împodobit BMW-ul cu luminițe
Gabriel Cotabiță a murit cu o mare durere în suflet! Se plângea soției sale că...
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
Cum ar vota românii cu pregătire superioară la alegerile prezidențiale. Diaspora, marea necunoscutǎ. Surprizele studiului...
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu...
O tânără care a făcut un test ADN ca să afle care este istoria familiei...
Cauza morții lui Gabriel Cotabiță. Ce s-a întâmplat cu artistul de 69 de ani
Cauza MORȚII lui Gabriel Cotabiță! Solistul s-a chinuit ENORM în ultimele clipe de viață
Haos pe șosele, trafic paralizat și viscol în jumătate de ţară. Zona în care zăpada...
De ce a murit, de fapt, Gabriel Cotabiță. România, în stare de ȘOC! titlu personalizat
O nouă taxă pentru românii care stau la bloc. Când va fi introdusă și cât...
De ce boală secretă suferea Gabriel Cotabiță! Acum s-a aflat de ce transpira excesiv. Artistul...
Amendă pentru depășirea vitezei legale cu până la 10 km/h?
Spania a amendat mai multe companii aeriene low-cost pentru practici abuzive. Ryanair a primit cea...
Întrebare de ȘCOALĂ: Câte LATURI are Marea Piramidă din Giza?
Harry și Meghan Markle au făcut marele anunț privind mariajul lor. Au pus capăt!
Ultima etapă. Pensionarii care mai au patru luni la dispoziție pentru a-și rezolva dosarele
Horoscop weekend 23 - 24 noiembrie 2024. Ce zodii sunt binecuvântate de Univers în aceste...
De ce a murit, de fapt, Gabriel Cotabiță. România, în stare de ȘOC! titlu personalizat
Oana Roman, mesaj trist despre moartea prietenilor ei, Gabriel Cotabiță și Marius Bațu. „Bucurați-vă, fraților,...
Orgoliul și mândria l-au ţinut pe Mihai Bendeac departe de Gabriel Cotabiţă: "Iartă-mă. Deși e...
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Nevasta mea s-a îmbrăcat în polițistă și mi-a spus..
Rebecca Lee Crumpler, prima femeie de culoare medic. „Cu siguranță, dacă femeile nu pun întrebări...