Proiect de lege: profesorii ar putea beneficia de protecție. ”E plin internetul de filme cu elevi care-i înjură”

Proiect de lege: profesorii ar putea beneficia de protecție. ''E plin internetul de filme cu elevi care-i înjură''
Publicat: 01/04/2016, 15:00
Actualizat: 01/04/2016, 15:57

„Internetul e plin de articole și chiar filme în care sunt prezentate asemenea incidente: elevi care își umilesc în fața clasei profesorii, alții care îi înjură de mama focului sau îi iau de-a dreptul la pumni. Până în 1989, adică în plin regim totalitar, un asemenea incident era de neconceput, iar atunci când totuși, așa ceva se întâmpla într-un oarecare colț al țării, urmările erau drastice pentru elevul în cauză. Până și în anii negri ai dictaturii, dascălul era respectat, iar demnitatea lui era apărată”, susține Șerban Nicolae în expunerea de motive.

Proiectul de lege, aflat în dezbatere publică la Senat, prevede că personalul didactic de predare, de conducere, de îndrumare și control din învățământul preuniversitar este „învestit cu exercițiul autorității publice” în limita competențelor stabilite prin Statutul personalului în învățământ.

Senatoul PSD vrea să impună prin lege „respect și considerație” față de cei din învățământul preuniversitar, „un climat de ordine, disciplină și respect”, „dreptul de a aplica sancțiuni disciplinare” potrivit regulamentului fiecărei unități de învățământ, „protecție juridică adecvată pentru îndeplinirea sarcinilor” și sprijin de la autorități pentru „asigurarea considerației și respectului cuvenit funcției”.

De asemenea, inițiatorul mai prevede în proiect ca faptele sesizate în scris de personalul didactic în exercitarea atribuțiilor specifice funcției „se prezumă a fi reale, până la momentul demonstrării situației contrare”.

În sfârșit, proiectul de lege introduce pedepse mai mari pentru agresiuni sau omor comise împotriva unui cadru didactic preuniversitar aflat în exercitarea funcției sau în legătură cu aceasta. Pedepsele în aceste cazuri se majorează cu o treime față de cele prevăzute în legea în vigoare. Reglementările referitoare la pedepse protejează și membrii familiilor cadrelor didactice.

„Amenințarea săvârșită nemijlocit sau prin mijloace de comunicare directă, lovirea sau alte violențe, vătămarea corporală, lovirile sau vătămările cauzatoare de moarte ori omorul săvârșite împotriva unei persoane care ocupă o funcție didactică de predare, de conducere sau de îndrumare și control, aflată în exercitarea atribuțiilor se serviciu sau în legătură cu exercitarea acestor atribuții, se sancționează cu pedeapsa prevăzută de lege pentru acea infracțiune, ale cărei limite speciale se majorează cu o treime” se arată în proiect.

De asemenea, inițiativa legislativă stabilește că „săvârșirea unei infracțiuni împotriva unei persoane care ocupă o funcție didactică de predare, de conducere sau de îndrumare și control ori asupra bunurilor acesteia, în scop de intimidare sau de răzbunare, în legătură cu exercitarea atribuțiilor de serviciu, se sancționează cu pedeapsa prevăzută de lege pentru această infracțiune, ale cărei limite speciale se majorează cu o treime”.

Senatorul Șerban Nicolae mai spune, în expunerea de motive, că este necesară această schimbare legislativă pentru că „realitatea ultimilor ani a demonstrat scăderea tot mai accentuată a respectului acordat corpului profesoral de căre elevi și părinții sau reprezentanții legali ai acestora”.

Totodată, senatorul citează un studiu „efectuat anii trecuți pentru Ministerul Educației”, care arată că peste 70.000 de profesori au fost agresați cel puțin o dată. Din studiul invocat mai reiese că 2.400 de copii au recunoscut că și-au jignit profesorii, iar aproape 200 au recunoscut că i-au lovit.

Proiectul de lege se află în dezbatere publică pe site-ul Senatului, aceasta fiind prima cameră sesizată, iar Camera Deputaților este for decizional.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Doi turiști au fost șocați de nota de plată de 811 euro pentru 2 băuturi,...
Caz rarisim! El este elevul care a luat cea mai mică notă din România, la...
FOTO. Face avere din imaginile cu ea dezbrăcată, iar acum a câștigat un concurs de...
Irina Columbeanu și Ramona Gabor l-au scos pe Irinel Columbeanu de la azil! Gestul emoționant...
Un bărbat care își căuta soția dispărută de-acasă a descoperit că aceasta fusese înghițită cu...
Ilie Năstase s-a despărțit de Ioana: 'Durere mare…'. A plecat singur în Cehia, cu lacrimi...
Secretul longevității celui mai VÂRSTNIC fotbalist din lume. Ce mănâncă Kazuyoshi Miura și ce stil...
Câştigurile fabuloase cu care sunt ademeniţi românii cu ajutorul AI. Ce profit i s-a oferit...
„Ei i-a plăcut viața, el a stat acasă ca prostu'” Bărbat din Iași, tată a...
Când vor avea loc alegerile parlamentare și prezidențiale. Coaliția a anunțat datele
Cod roşu de senzualitate! Vedetele au făcut spectacol în public pe plajele din România
ABANDONATE într-o mină! Peste 50 de mașini clasice VOLKSWAGEN au fost date uitării - VIDEO
Scandalul după golul Turciei la Euro ia amploare. Ambasadorul turc a fost convocat de germani....
FRUMUSEȚEA nu aduce FERICIRE. Ce se întâmplă cu oamenii care ARATĂ prea BINE?
ELENA UDREA va fi eliberată? Veste uriașă pentru fostul ministru. Va primi despăgubiri
Apariție de senzație în Capitală. Toți ochii au fugit spre un cunoscut cuplu monden
Primele declarații ale soțului Ilenei Stana Ionescu după moartea actriței. Andrei Ionescu e sfâșiat de...
Perle la BAC 2024. Ireal ce au putut scrie: „Noi nu am studiat nuvela. Pe...
Laurențiu Reghecampf, despre boala cumplită cu care mama lui s-a confruntat. Ce spune antrenorul despre...
Victor Vrînceanu, dezvăluiri cutremurătoare la adresa Andreei Antonescu: ”Mă trezesc că o persoană străină stă...
BANCUL ZILEI. Profesorul: - Bulă, de ce ai copiat la tema asta?
Scholz încearcă să asigure cetățenii că Germania nu va lua parte la războiul din Ucraina
×