Prima pagină » Magazin » Secretul uimitor din stația de metrou Politehnica. Ce nu știu românii care zilnic pășesc pe acolo? GALERIE FOTO

Secretul uimitor din stația de metrou Politehnica. Ce nu știu românii care zilnic pășesc pe acolo? GALERIE FOTO

Stația de metrou Politehnica se află în apropiere de Universitatea Politehnică din București. Deși are un trafic relativ mic, comparativ cu alte stații de metrou, mii de pasageri trec totuși pe aici în fiecare zi.

Pardoseala de marmură roz este călcată de picioarele a mii de studenți de la Universitatea Politehnica și de studenții de la Facultatea de Jurnalism a Universității din București, precum și de cei care lucrează în zona fostei fabrici de textile Apaca, unde există o serie de sedii de birouri.

Marmura de pe pardoseala stației e colorată în modele neobișnuite, care sunt de obicei extrem de rare în plăcile de marmură. Puțini pasageri au observat aceste marcaje. Și mai puțini știu că ei calcă în picioare fosile vechi de 80 de milioane de ani.

Stația de metrou Politehnica a fost construită în 1983, în timpul regimului comunist, și a fost decorată cu dale de calcar extrase din Munții Apuseni. La acel moment nimeni nu știa că aceste forme ciudate, frumoase, care sunt vizibile pe dale, sunt fosile ale ființelor preistorice. 

Cele mai multe dintre aceste fosile aparțin unui grup de organisme numit rudists, care a trăit în medii marine de mică adâncime din perioada târzie a Jurasicului și în perioada Cretacicului târziu. Munții Apuseni au fost creați în această perioadă de timp, datorită convergenței microplăcilor Tisia și Dacia, scrie Descoperă.. Pe măsură ce plăcile s-au ciocnit, muntele a crescut din marea care conținea aceste vietăți marine. De-a lungul a milioane de ani, exoscheletele și corpurile lor au fost fosilizate în calcar.

Sursa foto:metropotam.ro

Vă recomandăm și aceste articole:

Descoperire fascinantă într-o fosilă de 520 milioane de ani.”Este cel mai vechi din lume” FOTO

 
 

 

Un profesor de geologie de la Universitatea din București afirmă că toate stațiile de metrou din București sunt acoperite cu asemenea plăci de calcar care conțin fosile din diferite perioade geologice. Din păcate, starea de conservare, densitatea și vizibilitatea acestor fosile sunt mai mici decât cele din stația de metrou Politehnica. Geologii sunt de acord că aceste fosile încorporate în dale de marmura de la  stația de metrou au o valoare științifică incomensurabilă.

Potrivit unui articol din 2014 publicat pe Romania-Insider.com, operatorul metroului din București, Metrorex, intenționează să instaleze ecrane interactive în interiorul stației, subliniind istoria stației și explicând originea acestor fosile. Acest fapt va permite pasagerilor și vizitatorilor să învețe interactiv paleontologia chiar în interiorul stației de metrou. Lucru care, din păcate, nu s-a întâmplat până acum.

Sursa: Amusing Planet