Potrivit jurnaliștilor de la Rise Project, „baza de date a firmei Mossack Fonseca arată, printre altele, cine a fost miliardarul necunoscut din structura de proprietate a rafinăriei Rafo Onești și ce legături a avut el cu zăcămintele aurifere de la Roșia Montană. Vasile Frank Timiș, inițiatorul afacerii Roșia Montană, a apelat și el la aceiași avocați din Panama City pentru a începe afacerile din România la mijlocul anilor ’90. Tot în documentele panameze regăsim și filiera offshore prin care este controlată o altă mină importantă de aur din Munții Apuseni dar și alte firme active înextracția petrolului și gazelor naturale.
Vasile Frank Timiș a folosit firma Castle Europa Limited înființată în Bahamas de avocații Mossack Fonseca în afacerile demarate în România în 1997.
De asemenea, în sediul firmei de avocatură au fost păstrate secretele celor care au căpușat un alt combinat petrochimic din România. Documentele îi mai listează pe oamenii-cheie din privatizarea Alro, afacere anchetată de procurori pentru corupție, și arată cum s-au reprofilat apoi în alte afaceri cu minerale și gaze naturale”, scrie Rise Project.
Corneliu Iacobov este un alt român al cărui nume apare în actele „Panama Papers”, după ce a folosit o firmă înființată de avocații Mossack Fonseca, care vizează deschiderea de conturi bancare și desfășurarea de afaceri inclusiv cu terenuri în Emiratele Arabe, susțin jurnaliștii de la Rise Project.
Corneliu Iacobov a fost condamnat la șapte ani de închisoare în anul 2012 pentru că în calitate de acționar majoritar și președinte al Consiliului de Administrație al SC Vradicor Financiar Group SA (firmă care făcea parte din consorțiul Canyon Servicos și Imperial Oil, acționarul majoritar la Rafo Onești), alături de alte persoane, a prejudiciat rafinăria cu 24.289.450 de lei.
Fost politician și acționar majoritar al RAFO, a cumpărat de la Mossack Fonseca compania Ayalex Investments Ltd din insulele Seychelles, o firmă înființată de avocații din Panama City cu un an înainte, arată jurnaliștii de la Rise Project, care au participat la investigațiile ce au dus la dezvăluirile „Panama Papers”.
„E o practică obișnuită a firmelor registratare să înființeze și să stocheze companii „de raft” pe care mai apoi le vând doritorilor. Oferta e largă: firme care au deja câțiva ani de activitate în spate și dau bine la o privatizare unde nu poți să apari cu firme nou-nouțe, firme cu directori din Panama, firme cu directori din Niue, corporații cu acțiuni la purtător și așa mai departe arată investigația”, scriu jurnaliștii de la Rise Project.
Despre implicarea lui Corneliu Iacobov jurnaliștii scriu că „În Ayalex, Iacobov este acompaniat de sora sa, Gabriela Cora Nistor. Firma are ca obiect de activitate: deschiderea de conturi bancare și desfășurarea de afaceri inclusiv cu terenuri și proprietăți imobiliare în Emiratele Arabe Unite”.
Corneliu Iacobov ar fi achiziționat firma în timp ce dosarul său se judeca iar autoritățile din România nu au dat de urma societății unde s-ar putea afla o parte din averea secreta a fostului politician.