„La Rânca nu funcționează nimic, nu avem asfalt pe străzi, nu avem canalizare funcțională, nu avem telescaune funcționale, nici măcar un domeniu schiabil nu avem, deși sunt programele aprobate din 2011. Suntem neglijați total, atâtea documente avem depuse, atâtea deplasări s-au făcut, dar nimeni nu vrea să facă nimic, nici primăriile, nici Consiliul Județean Gorj, nici Instituția Prefectului. Dacă nu primim răspuns, vom merge la Ministerul Turismului și apoi la Guvern”, a declarat Constantin Pănescu, președintele Asociației Corneșul Mare din Rânca.
Protestatarii au prezentat și o listă de revendicări, pe care au înaintat-o prefectului Gheorghe Paraschivu și președintelui Consiliului Județean Gorj, Ciprian Florescu, pentru găsirea unor soluții de dezvoltare a zonei turistice.
Reprezentanții autorităților județene susțin că s-a ajuns în această situație din cauza faptului că Rânca este disputată de primăriile Novaci și Baia de Fier.
„Dintre problemele pe care le pun pe tapet cabanierii, cele mai multe sunt cunoscute ca fiind cât se poate de reale, mă refer și la cele legate de infrastructură, probleme care sunt într-o situație destul de dificilă din cauza modului în care este administrată această zonă. Două unități administrativ-teritoriale, Baia de Fier și Novaci, împart teritoriile acestei zone, peste acestea vorbim de teritorii care se află în cadrul unor obști. Protestul acesta ar trebui să se transforme într-o unire a reprezentanților acestor entități și împreună să găsească soluții”, a declarat Ciprian Florescu, președintele Consiliului Județean Gorj.
Protestul a fost organizat după ce, luna trecută, un copil de patru ani a căzut într-o hazna de lângă o cabană din Rânca și a decedat.
Cabanierii susțin că tragedia ar fi putut fi evitată dacă ar fi fost pusă în funcțiune canalizarea, iar fosele septice ar fi fost acoperite.