Cinci spitale de psihiatrie din România (Spital Obregia, Spitalul de Psihiatrie și pentru Măsuri de Siguranță Sapoca, Spitalul de Psihiatrie și pentru Măsuri de Siguranță Ștei, Spitalul de Psihiatrie si Măsuri de Siguranță Pădureni Grajduri și Spitalul de Psihiatrie și pentru Măsuri de Siguranță Jebel) au depus un memoriu la Ministerul Sănătății prin care atrag atenția asupra problemelor întâmpinate odată cu intrarea în vigoare a legii antifumat. pe 17 martie, a declarat pentru MEDIAFAX, marți, Oana Grigore directorul de comunicare al Ministerului Sănătății.
Mai exact, reprezentanții spitalelor de psihiatrie susțin că este „foarte greu să explice persoanelor care suferă de tulburări psihice grave și care sunt internate”, că nu pot fuma în cameră și că trebui să iasă în curte pentru a face acest lucru. Mai mult, aceștia mai spun că personalul este insuficient pentru a putea supraveghea de mai multe ori în timpul unei zile pe fumători.
„Comisia de Psihiatrie din cadrul Ministerului Sănătății a verificat problemele semnalate în memoriu și într-adevăr este o problemă. Este greu să explici unei persoane, care suferă de tulburări psihice grave și care este condamnată penal, că trebuie să iasă în curte pentru a avea voie să fumeze”, a mai declarat pentru MEDIAFAX, Oana Grigore.
Astfel că, o comisie interministerială din care vor face parte reprezentanți din Ministerul Sănătății, Ministerul Educației, Minsiterul Afaerilor Interne, Ministerul Justiției dar și din Administrația Națională Penitenciarelor (ANP), va fi formată pentru a solicita Parlamentului modificarea legii antifumat, în sensul că persoanele cu tulbuări psihice care sunt internate în spitalele de psihiatrie să aibă parte de un regim special în ceea ce privește fumatul.