Numirea lui Sigurdur Ingi Johannsson, ministrul Agriculturii și al Pescuitului, în fruntea guvernul islandez vine după proteste de amploare în care mii de islandezi au ieșit în stradă pentru a solicita demisia premierului în funcție atunci, Sigmundur David Gunnlaugsson, acuzat că ar fi evitat plătirea de taxe împreună cu soția sa, potrivit dezvăluirilor făcute de ancheta jurnalistică Panama Papers.
Pe fondul protestelor declanșate de luni, Gunnlaugsson a demisionat marți, deși exclusese vehement această opțiune anterior, dar oamenii au continuat să iasă în stradă și miercuri seară.
Potrivit unei scurgeri de 11,5 milioane de documente din baza de date a firmei panameze de avocatură Mossack Fonseca, Gunnlaugsson și soția sa au înființat o companie în Insulele Virgine Britanice, cu ajutorul acestei firme, evitând, astfel, plătirea de taxe și impozite pentru milioane de dolari.
Guvernul islandez a explicat că decizia de a organiza alegeri anticipate în toamnă îi va oferi timp pentru a face față celor mai mari schimbări în politica economică a țării introduse pe fondul crizei economice din 2008.
Opoziția încearcă să impună organizarea de noi algerei cu un vot de neîncredere în guvern, ceea ce ar putea duce la o schimbare politică radicală.
Ancheta Panama Papers se bazează pe o scurgere imensă de date, de 11,5 milioane de documente din baza de date a firmei panameze de avocatură Mossack Fonseca, specializată în crearea de companii offshore prin care și-au ascuns averile numeroase personalități din lume evitând plătirea de taxe, printre aceștia aflându-se apropiați ai lui președintelui rus Vladimir Putin, personalități sportive precum Lionel Messi și Michael Platini, dar și afaceriști români.