„Europa este afectată de câteva crize în momentul de față. Avem o criză de creștere economică. După marea criză financiară din 2008, Europa nu a reușit să se lanseze într-o creștere economică solidă. Avem o criză socială. În Uniunea Europeană sunt 23 de milioane de șomeri, din care 60 la sută sunt tineri. Avem o criză a migrației ilegale, scăpată de sub control și fără soluție. Mai mult, această criză a dărâmat piloni ai UE – Schengen și Acordul de la Dublin. Avem o criză de securitate, cu o Federație Rusă tot mai agresivă la frontiera de est a Uniunii Europene și avem o criză de leadership politic. Europa cu aceste crize pe masă nu găsește soluții la niciuna dintre ele pentru că mulți dintre liderii politici nu-și asumă decizii decisive”, a declarat, la Sibiu, Traian Băsescu, în fața a peste 400 de oameni, membri și simpatizanți PMP.
Băsescu a mai spus că observând incapacitatea UE, statele încep să acționeze la nivel național, acest lucru ducând la deprecierea Uniunii.
„Aceste crize nu pot fi rezolvate cu o Europă care îngheață în statutul ei actual. Mai mult, statutul UE se depreciază pe zi e trece pentru că, statele observând incapacitatea UE de a rezolva problemele, au început să acționeze la nivel național. Nu poți sta la nesfârșit când vezi că mama UE nu dă rezolvare problemelor. Însă trebuie avut grijă că rezolvarea națională fragmentează Uniunea Europeană și distruge și bruma de unitate care există în interiorul UE”, a afirmat Traian Băsescu.
Fostul președinte a dat un exemplu în acest sens, vorbind despre Ungaria, care, potrivit lui Băsescu, a acționat „ridicol” în cazul ridicării gardurilor.
„Vecinii noștri din Ungaria – nu că am dorința de a-i critica – dar ridicolul ridicării gardurilor este un semn de exces și de rupere a acelei fibre subțiri care ne mai ține uniți cu atâtea crize pe capul nostru. Singura formulă a păcii drurabile pe continenul European este existanța UE”, a spus Traian Băsescu.
Situația migrației ilegale ar fi avut rezolvare dacă statele ar fi acționat unuinal, în schimb, spune fostul președinte, au fost lăsați toți să intre „ca o hoardă”.
„Cu totul alta ar fi fost situația migrației ilegale dacă am fi avut o Poliție unică a UE. Puteai să deplasezi resurse umane dintr-o țară în alta și să pui sub control accesul în țările UE. Să nu înțelegeți că spun să le fi răsturnat bărcile, Doamne ferește, dar ei au intrat prin Grecia și Italia, s-au dus… Nu știe nimeni cine a intrat, cum îl cheamă, de ce religie, câți copii au, de unde vin, dacă a fost sau nu apropiat grupărilor teroriste. Nu știe nimeni nimic. Nu știe nimeni dacă a venit cu toată familia sau, după ce ajunge în Germania cere să i se aducă cei zece frați și zece surori. Au intrat și au pornit prin Europa ca o hoardă, iar Europa nu a fost capabilă ca, la punctele de intrare să știe cine a intrat”, a afirmat Băsescu.