Suveranul Pontif a sosit sâmbătă dimineață pe aeroportul din Lesbos și s-a îndreptat spre tabăra din Moria unde se află peste 3.000 de extracomunitari care riscă să fie deportați în Turcia în baza acordului UE-Turcia.
Francisc și-a exprimat solidaritatea față de imigranți, spunându-le că nu sunt singuri în această încercare de a găsi o viață mai bună.
„Vreau să vă spun că nu sunteți singuri”, a declarat Papa în fața imigranților.
„Ca oameni de credință, vrem să încurajăm să vă uniți pentru a vorbi în numele vostru. Nu vă pierdeți speranța”, li s-a mai adresat imigranților Papa Francisc, alături de care s-au aflat și Patriarhul Bartolomeu și Arhiepiscopul Ieronim al II-lea al Atenei.
Imigranții l-au așteptat pe Papă pentru a-i cere ajutorul, într-o atmosferă tensionată și emoționantă în condițiile în care unii dintre ei riscă să fie trimiși înapoi în Turcia, în cazul în care solicitările de azil le sunt refuzate.
Copii și adulți au izbucnit în lacrimi, solicitând Suveranului Pontif îndrumare și ajutor pentru a-și putea continua călătoria în Europa.
În discursul său Papa a pus accentul pe „marele sacrificiu” pe care îl fac acești oameni în căutarea unei vieți mai bune, insistând că este „cea mai mare criză umanitară după Al Doilea Război”.
Papa Francisc s-a întors la Vatican, luând cu el în avion 12 refugiați. Este vorba despre trei familii de sirieni care s-au urcat la bordul avionului Papei, care vor ajunge în Vatican.
Vaticanul a explicat că este un „gest de bun-venit” oferit de Francisc imigranților care au ajuns în Grecia, după ce în cadrul discursului de la centrul de detenție din Moria, Suveranul Pontif i-a încurajat să nu-și piardă speranța în căutarea unei vieți mai bune.
Suveranul Pontif a sosit sâmbătă dimineață pe aeroportul din Lesbos și a vizitat tabăra de imigranți din Moria unde se află peste 3.000 de extracomunitari care riscă să fie deportați în Turcia în baza acordului UE-Turcia.
În baza acordului UE-Turcia încheiat pe 18 martie care prevede returnarea imigranților clandestini în Turcia, mii de imigranți sunt blocați pe insulă, așteptând procesarea solicitărilor de azil pentru a li se spune dacă pot rămâne în țară sau urmează să fie deportați în Turcia.
Vaticanul insistă că vizita Papei este pur umanitară și religioasă și că nu trebuie percepută ca o critică la adresa deportărilor. Suveranul Pontif a efectuat o vizită asemănătoare în insula Lampedusa din Italia în 2013 pentru a-și manifesta aceeași susținere față de imigranți, după ce zeci au murit în încercarea de a traversa Mediterana.
Papa a fost primit pe aeroportul din Lesbos de premierul grec, Alexis Tsipras, Patriarhul Bartolomeu al Constantinopolului și Arhiepiscopul Ieronim al II-lea al Atenei.
„Este o călătorie puțin diferită de celelalte. Este o călătorie marcată de trsitețe (…) Ne confruntăm cu cea mai gravă criză umanitară după cel de-al Doilea Război Mondial”, a declarat Francisc presei în timpul zborului.
Insula Lesbos este una dintre principalele porți de intrare în Grecia, deci pe teritoriul Uniunii Europene, pentru milioane de imigranți care au ajuns în Europa anul trecut.