‘Se cumpără și pe un teren pe care nu e nimic, un teren care nu are încă au¬to¬rizare completă, nimic construit. Sunt oameni care rezervă locul fără să vadă nimic clar. E o nebunie prin Prima casă.”, a mai spus Comșa.
Consultantul imobiliar a dat ca exemplu un proiect din sudul Capitalei pentru care a vândut 60 de apartamente în două luni, proiectul fiind încă în prima fază de construcție, fără finisări.
„Oamenii se înghesuie să cumpere fără să vadă cum arată la final”, a spus ea.
Decizii pripite de acest gen sunt periculoase pe termen lung, când e vorba de a contracta un credit pe 30 de ani.
„E ca un efect de turmă. Sunt clienți educați, dar și mulți clienți puțin educați, ușor de influențat de agent, care poate fi foarte agresiv în promovare”, a remarcat Comșa.
Pe de altă parte, reprezentantul Premier Estate Management spune că programul Prima Casă a fost esențial în dezvoltarea pieței imobiliare și a ajutat mulți tineri să își cumpere o casă.
Totuși, sectorul trebuie să evolueze și trebuie găsite alte soluții de finanțare de către bănci, fără implicarea statului. În plus, Prima Casă a menținut mare parte din domeniul rezidențial într-o zonă de preț care nu permite dezvoltările de calitate înaltă, iar această situație trebuie să înceteze, a mai spus Andreea Comșa.