Vasele sparte sunt o moștenire genetică. Acestea pot apărea fie din cauza unei fragilități capilare, fie din cauza unor probleme mai serioase legate de o insuficiență venoasă, care determină și apariția varicelor.
„Vasele sparte se manifestă ca o rețea de vase superficiale de culoare roșie sau violacee, iar cel mai mare factor de risc pentru apariția acestor vase de sânge sparte, care determină această fragilitate, este, într-adevăr, moștenirea genetică”, explică medicul dermatolog Florentina Zaharia de la clinica Bioderm.
În prezent, cea mai bună metodă de tratament a vaselor sparte este cea cu laserul. Acesta se aplică pe vasul respectiv, care se reabsoarbe. „Laserele utilizează o lungime de undă prestabilită pentru a ținti și distruge capilarele și vasele nedorite, lăsând însă intacte țesuturile normale din jur”, explică medicul dermatolog Florentina Zaharia. Pentru vasele sparte de pe față, recomandarea medicilor este laserul Dioda, care determină coagularea selectivă a vaselor superficiale. „Tot cu ajutorul laserelor vasculare se pot trata și alte probleme conexe, precum varice, hemangioame, angioame, rozacee, puncte rubinii, eritem facial sau al decolteului”, adaugă dermatologul.
Pacientul nu rămâne cu cicatrici după această intervenție, care poate dura între 20-30 de minute și nu necesită perioadă de recuperare. „Recomandarea este ca pacienții să evite expunerea la soare în perioada tratamentului, întrucât poate apărea o hiperpigmentare”, precizează medicul.
În total, este nevoie de 3-4 ședințe pentru aceeași zonă, cu pauze de o lună între ele. Vasele sparte nu mai reapar, dar, dacă există predispoziție genetică, în alte zone își pot face simțită prezența unele noi. În unele cazuri, alături de terapia cu laser, medicii recomandă și un tratament medicamentos.