Sondajul la care au participat 1.112 de respondenți din întreaga țară a fost realizat în perioada 21-31 martie.
Concluziile studiului arată că 42,5% dintre cei intervievați vor aloca un buget de maxim 650 de lei de persoană pentru vacanța de Paște.
Pentru cadourile și cumpăraturile necesare sărbatoririi Paștelui, 33,5% dintre români spun că își planifică din timp cheltuielile și încercă să se încadreze în buget. La polul opus doar 21% afirmă că vor face cumpăraturile în funcție de oportunități chiar dacă vor depăși bugetul planificat, iar 19,9% declară că nu economisesc specific pentru aceasta sărbătorile pascale deoarece economisesc pe parcursul anului.
Doar 16,5% nu țin cont de buget și spun că obișnuiesc să-și facă cumpăraturile doar cu cateva zile înainte de Paște.
Coșul de cupăraturi pentru masa tradițională dar și cadourile sau alte cupăraturi specifice necesită același buget ca pentru o săptămână oarecare pentru 38,2% dintre cei interveievați. Totuși mai mulți, 40,6% recunosc că se lasă cuprinși de febra sărbătorilor și cheltuiesc mai mult decât o fac în mod curent.
Restul de aproximativ 20% spun însă că se așteaptă să cheltuiască chiar mai puțin de Paște deoarece sumele alocate cumpărarăturilor vor fi împărțite de întreaga familie.
Datorită economiilor pe care le fac 44% dintre respondenți ajung să cheltuiască pentru masa și cadourile traditionale de Paște, mai putin de 20% din veniturile lunare ale familiei sau chiar deloc. Doar 16,3% dintre români afirmă că vor depăși jumătate din veniturile lunare ale familiei și că vor reechilibra ulterior bugetul.
Numai 13% dintre romani spun că vor pleca în vacanță, de Paște, în țară sau strainătate, iar dintre aceștia 37,5% recunosc că planifică din timp aceasta ieșire și caută reduceri și oferte speciale.