Prima pagină » Eu Primar » Guerilla locală a partidelor „cu trei membri”. „Am pus două mese în fața primăriei și am scris că e protest de masă”

Guerilla locală a partidelor „cu trei membri”. „Am pus două mese în fața primăriei și am scris că e protest de masă”

Guerilla locală a partidelor „cu trei membri
Pe Internet sau în curțile oamenilor. Așa își vor face noile partide campanie electorală pentru alegerile locale. Cu mai puțin de două săptămâni înainte de startul oficial, noile formațiuni sunt în febra desemnării celor mai potriviți oameni pentru fotoliul de edil și a strângerii de semnături. Foarte grea misiune, spun la unison candidații la primării, pentru că lumea s-a învățat să dea cu subsemnatul „pe bani", Fondurile sunt puține, iar noile formațiuni politice au hotărât că nu vor lipi mii de afișe și nici nu vor împrăștia materiale electorale la toate intersecțiile, susțin șefii de partid.

Chiar dacă n-a început oficial campania electorală, liderii noilor partide și-au luat deja rolul foarte în serios. După ce spune că astă vară „nu dădeau doi bani” pe ea, Roxana Vlad, președintele Partidului Alianța pentru Domnești și candidatul pentru primăria comunei, declară acum că politicienii din zonă au început să o vadă ca pe un pericol, mai ales că de luni bune duce o campanie intensă de informare care, uneori, se lasă cu urlete și țipete la ședințele de Consiliu.

„Noi de câteva luni de zile suntem la fiecare ședință a Consiliului Local. Ceea ce altă dată se termina în 20 de minute, acum se urlă, se țipă și se iau la bani mărunți”, a declarat pentru Gândul Roxana-Mihaela Vlad. La fel va face și în perioada de campanie, spune ea, adaugând că nu plănuiește să schimbe foarte mult strategia tocmai pentru că, dacă până acum a avut succes, înseamnă că oamenii au fost mulțumiți așa.

„Merg în continuare pas la pas, eu vorbesc cu omul, dar plec din curte și le spun ‘Stați liniștiți, nu-i problemă, nu trebuie să spuneți că votați cu mine sau dacă votați, dacă vreți să spuneți că m-ați cunoscut, OK”. Și oamenii spun ‘Știți, o să le spunem că suntem tot cu ei…””, explică Roxana Vlad, convinsă că ea și formațiunea pe care o reprezintă sunt soluția oamenilor la candidații din partidele tradiționale.

Despre campania electorală, președintele Alianței pentru Domnești spune că o să fie una „curată, fără surle și trâmbițe”: vor merge la pas, prin curțile oamenilor și vor discuta deschis toate problemele.

„N-o să vedeți de la noi corturi sau afișe, nu mă caracterizează treburile astea, nici ceea ce alții fac în momentul acesta cu ‘minunatele’ pomeni electorale care au început deja și cu dus la mănăstiri. Foarte bine, să se ducă. Să se plimbe cu PSD și cu PNL, și să ne asculte pe noi”, îi îndeamnă Roxana Vlad pe locuitorii din Domnești.

Partidul Alianța pentru Domnești are, deocamdată, o singură listă de consilieri și un singur candidat la postul de primar. Președintele formațiunii spune, însă, că sunt hotărâți să se organizeze, în așa fel încât să meargă la scrutinul parlamentar din toamnă și să încerce să atingă și pragul de 5% care să-i propulseze în Parlament.

Dan Mașca, Partidul Oamenilor Liberi: „Am pus două mese în fața primăriei și am scris că e ‘protest de masă””

Planuri mari pentru locale are și Dan Mașca sau „Nicușor Dan de Târgu Mureș”, așa cum zice el că îl numesc unii. Președintele Partidului Oamenilor Liberi (POL) este hotărât să candideze pentru postul de primar și spune că vrea să ducă mai departe „prima mișcare de la firul ierbii în adevăratul sens al cuvântului”, care este deja foarte populară în rândul tinerilor.

Și toate astea cu o informare făcută mai mult pe Internet, „respectând legea care nu spune că n-avem voie pe online să scriem”, arată Mașca, adăugând că tradiționalele bannere și corturi ies din discuție în campania electorală, pentru că membrii POL vor să facă un alt fel de opoziție.

„Nu știu dacă ați văzut manifestația noastră, ‘protest de masă” i-am zis noi. (…) Am pus două mese și am scris că e protest de masă. Deci merită văzut, a fost ceva unic. Este o opoziție inovatoare prin care să arăți oamenilor că trebuie să mai spună și nu”, a declarat Mașca pentru Gândul.

Pentru strângerea semnăturilor a fost, totuși, nevoie să facă și ei ca restul. Cei de la POL au pus un cort chiar în centrul orașului, de care s-au ocupat voluntarii și chiar fondatorii care au stat acolo pe rând. Până la urmă au reușit, destul de greu, să strângă toate semnăturile de care era nevoie, ba chiar și mai multe decât prevede legea și sunt gata să intre în cursa electorală.

Resursele umane și materiale sunt puține, spune președintele „Oamenilor Liberi”, care chiar dacă se arată destul de optimist e sigur că „doar printr-o greșeală sau ceva că se aliniază astrele în cinci iunie, pot eu să ies primar într-un singur tur. Deci nu avem cum, este mult prea mare efortul și este concurența neloială mult prea mare, iar noi nu vrem să intrăm în jocul lor”.

Spre alegerile parlamentare din toamnă, liderul POL nu privește cu prea multă încredere, pentru că, spune el, este extrem de dificil pentru o mișcare pornită de la 0, care nu are în spate oameni foarte bogați. Totul depinde, însă, foarte mult de ceea ce se va întâmpla pe 5 iunie, iar Mașca menționează că la locale singura comună din Mureș în care vor avea un candidat la primărie și o listă cu vreo câțiva consilieri este locul său de baștină, Cucerdea.

Constantin Telegan, Mișcarea Liberală: „Avem șanse chiar să câștigăm alegerile”

Printre partidele noi care și-au ales deja candidații la primării se numără și Mișcarea Liberală, formațiune înființată anul trecut la Craiova de Horațiu Buzatu. Partidul are filiale în mai multe zone ale țării, iar în orașul Galați va merge la locale împreună cu Partidul Gălățenilor. Acesta din urmă nu depune liste și rămâne în spatele candidatului Constantin Telegan.

Susținut de aceste două mișcări, Telegan este foarte încrezător că va reuși să câștige alegerile în Galați și spune chiar că sondajele îl dau pe el învingător detașat. Pentru campanie mizează tot pe online, mai ales că posibilitățile nu sunt prea mari, iar Internetul e aproape gratis. Constantin Telegan spune că o să și meargă din om în om, pe la ușile tuturor, ca să vorbească personal cu oamenii, pentru că nu vor să umple orașul nici de afișe, nici de corturi.

„Vom avea fiecare panoul nostru, desemnat prin tragere la sorți. Nu ai voie decât la panou să pui afișul, care este standard, iar în rest doar pliante. Nu e voie să dai nici măcar un pix, nici măcar o cafea în campania electorală.  Noi abia așteptăm să prindem pe cineva sau să vedem pe cineva că umblă în vreo vestă. Nici măcar să folosești o vestă nu ai voie, a partidului. Să le folosești, dar să le dai altcuiva?”, a spus Constantin Telegan pentru Gândul.  

În ciuda faptului că sondajele îi dau speranțe la fotoliul de edil, Telegan crede că tot birocrația l-a ținut mult în loc, pentru că i-a fost foarte greu să strângă semnăturile și din cauză că „legea este foarte dură pentru noi, partidele mici”. Până la urmă a reușit, așa că și-a și depus candidatura, mai ales că așteaptă rezultatele alegerilor locale ca se poată orienta pentru scrutinul parlamentar din toamnă.

Spre deosebire de alți reprezentanți ai noilor partide, însă, Constantin Telegan n-ar spune nu unei alianțe, fie ea și cu formațiuni care au deja experiență pe scena politică. „Cu siguranță noi, partidele mici vom căuta să facem o alianță cu partide mai mari pentru a putea avea reprezentanți în Parlament. Nu cred că vom merge singuri în campania electorală parlamentară din toamnă”, a declarat Telegan.

Întrebat cum rămâne cu ideea de înnoire a clasei politice pe care o promovează noile partide, candidatul la Primăria Galați recunoaște că alianța cu structuri deja consacrate nu este un lucru „moral”, dar spune că așa e situația și că nu prea există altă soluție ca să ajungă în Parlament.

„Aveți dreptate, nu este bine, nu este bine deloc, să spunem, recunoaștem că nu este moral ceea ce se face, dar un partid politic întotdeauna trebuie să ajungă la putere și trebuie să-și reprezinte cetățenii. Nu o să avem încotro”, declară Telegan, care ține să menționeze că ideea e doar la stadiul de proiect și că, oricum, se vor încerca alianțe cu partide care sunt „mai puțin pătate”.

Marcel Cucu, Partidul Agricultorilor: „Lumea de jos s-a învățat, dă semnăturile pe bani”

Dacă la unii s-au făcut deja mai toate formalitățile, pentru alte noi partide lucrurile se mișcă ceva mai greu. Marcel Cucu, unul dintre liderii Partidului Agricultorilor, spune că la nivel de formațiune s-au întocmit listele pentru consilieri și s-au ales candidații pentru primării. La comune, deocamdată, pentru că partidul său nu aspiră încă la edili pentru municipii, mai ales că nici nu sunt foarte departe cu demersurile.

Pe scurt, Agricultorii au cea mai mare activitate în Brăila, unde speră că vor putea să facă, în timpul care le-a mai rămas, dosare de candidați pentru aproape 30 de comune. Și birocrația le pune bețe în roate membrilor de partid, spune Cucu, arătând că trebuie să facă degeaba o grămadă de hârtii, absolut nejustificat. Aceeași problemă e și la semnături, pe care n-au reușit încă să le strângă, dar și la oamenii care s-au obișnuit prost și care acum nu mai dau cu subsemnatul fără să întrebe „dar nouă ce ne iese?”.

„Lumea de jos s-a învățat, dă semnăturile pe bani. Dacă te duci la cineva să îl rogi să strângă o listă de semnături, îți cere bani. Asta este situația. Ori noi nu avem aceste structuri de oameni, nici organizate așa de bine și bine plătite, până la urmă. Or eu mă întreb, Doamne, de unde atâția bani?”, a spus Marcel Cucu pentru Gândul.

Chiar dacă, oficial, campania electorală e la câteva zile bune distanță, neoficial, afișele și bannerele au umplut deja comunele, spune liderul de la Partidul Agricultorilor. El explică indignat cum lumea este „orbită” de imagini-gigant ale candidaților de la partidele consacrate, în vreme ce oamenii de la partidele mici, neavând așa de mulți bani, nu pot decât să spere că lumea o să le recunoască, printr-o minune, sigla pe buletinul de vot.

„Când intri spre Brăila, toate localitățile sunt pline de bannere mari care se văd de la o poștă cu marii, marii reprezentanți ai clasei politice existente. Ei bine, omul de rând vede și, nu că se orientează, dar el nici nu știe, când ajunge pe buletinul de vot el nu vede pâinea mea, că habar n-are ce e aia. (…) Ce corturi, ce afișe?”, se întreabă retoric Marcel Cucu.

În aceste condiții, liderul Partidului Agricultorilor speră ca măcar la alegerile parlamentare să ajungă să fie mai vizibili, mai ales că ia în calcul și să se alieze cu alte formațiuni mai mici și „să-și împartă cumva zonele de activitate”. Deocamdată, însă, nu sunt prea încrezători în susținerea oamenilor, pentru că aceștia se gândesc mai mult cum să pună repede mâna pe „pomenile electorale”, spune Cucu.

„Deocamdată ei nu știu decât să ia un mic și o bere, o sacoșă. Acuma sunt alte chestii, că mă apucă și râsul. Unul pe aici umblă cu torturi prin sat. Un primar de prin zonă de pe aici a început să găsească pământ, să dea câte o jumătate de hectar la oameni. Ce să vă spun, acuma s-au trezit, se duc, le plac meciurile, le plac filmele, le plac toate. O dată la patru ani mint de îngheață apele!”, spune revoltat Marcel Cucu, hotărât să nu se lase, chiar dacă unii i-au spus de la început că are o vârstă și că ar trebui să-și vadă de treburile lui.

Sebastian Popescu, Partidul Noua Românie: „Majoritatea partidelor nou-înființate, cu excepția PNR, s-au rupt, efectiv, din alte partide”

Chiar dacă cea mai importantă redută pare, deocamdată, scrutinul de pe 5 iunie, noile formațiuni se gândesc deja mai departe, iar unele dintre ele au sărit direct la pregătirile pentru alegerile parlamentare din toamnă. Sebastian Popescu, președintele Partidului Noua Românie (PNR), spune că au decis să nu participe la locale pentru că nu aveau suficient timp să pregătească niște candidați „decenți” în marile orașe.

El e hotărât să nu le servească oamenilor un program cu „promisiuni și gogoși electorale” și crede că acest lucru este mai rar chiar și printre noile partide: „Majoritatea partidelor nou-înființate, cu excepția PNR, s-au rupt, efectiv, din alte partide, și dacă nu s-au rupt acceptă membri din alte partide, deci, de fapt, sunt noi doar cu numele”.

Tocmai din această cauză, spune el, nu vor face niciun fel de alianță, nici înainte nici după alegeri, și vor candida independent, chiar dacă unii le-ar putea reproșa lipsa de exeperiență politică.

„Nu știu să definesc experiența asta politică la actualii politicieni, dacă ei cumva se califică la acest lucru. Aș putea fi răutăcios și să spun că, eventual, au experiență politică în furat și prostit lumea. Asta da, asta constatăm și noi”, a conchis liderul PNR.
 

Citește și