Fenomenul a luat amploare odată cu dezvoltarea centrelor de implantologie dedicate acestui segment de clienți.
„Prețurile de la noi sunt de două, trei ori mai mici decât în Europa de Vest, așa că, oricare ar fi suma pentru transport și cazare, tot se face o economie. Cheltuielile lunare, mă refer aici la salarii, taxe, facturi, chirie- sunt mai mici aici, comparativ cu ale țări din Europa. Majoritatea pacienților sunt din Italia și Spania, două țări cu o comunitate mare de români. Anul acesta țintim spre Anglia și
Elveția”, a declarat Ionuț Leahu, medic stomatolog.
Profilul pacientului străin este bărbat, italian, în jur de 50 de ani, cu probleme parodontale grave, tratamente nereușite în trecut, cu indicație de reabilitare orală completă, deci are nevoie de refacerea danturii.
Potrivit aceluiași lanț de clinici stomatologice, un pacient român lasă la dentist, în medie, 2.500 de lei. În opinia medicilor, mai bine de jumătate din populația de peste 20 de ani a României ar avea nevoie de lucrările de implantologie.
Potrivit Platformei Pentru o Mai Bună Sănătate Orală, România a alocat, în 2015, 8 eurocenți, adică mai puțin de 50 de bani, pe cap de locuitor, pentru sănătate orală, fiind ultima în clasamentul european. Țările din care provin turiștii „medicali”, Italia și Spania, alocă 4 euro, respective 1,2 euro. La pol opus, se află Germania, cu aproape 9 euro pe cap de locuitor, cheltuiți pentru servicii din aria sănătății orale.