Decizia implementării sistemului video integrat de supraveghere a lăcașurilor de cult a fost luată de teama hoților, transmite corespondentul MEDIAFAX.
Preoții din Gorj au decis, astfel, să instaleze camere video și un sistem de alarmă împotriva efracției, astfel încât senzorii să se activeze la orice mișcare în interior, în timpul nopții.
„Am fost vizitați de o firmă de consultanță pentru risc și urmează al doilea pas, implementarea cu camere video și sisteme de alarmă, cu tot ceea ce trebuie să aibă o instituție. Primul pas a fost făcut. Fondurile vor fi suportate de la bieții enoriași. Vor avea camere toate unitățile, toate parohiile din Gorj. Nu știm exact ce costuri implică, lucrurile acestea sunt la licitație, nu se face nimic pe ascuns. Și primul pas tot prin licitație a fost făcut. Cei de la firma respectivă au fotografiat, au văzut ceea ce trebuie la fiecare unitate. Avem și biserici care au vizualizare inclusiv pe satelit, avem mănăstirile care sunt la fel vizualizate. Camerele ar rezolva și partea cu furturile. Acesta este și scopul. Sunt biserici monument istoric, izolate, noroc că le apără Dumnezeu, că după mintea oamenilor… O să apelăm și la consiliile locale, nu avem ce face, apelăm la primării, să ne ajute, pentru că biserica nu este finanțată absolut de nimeni, decât de enoriașii săi. Camerele nu vor fi montate pe interior, ci pe exterior. În interior va fi doar sistem de alarmă. Vor fi camere la intrare, pe părțile laterale, la ferestre, cam două trei camere la fiecare unitate”, a declarat protopopul Iulian Mărgineanu, din cadrul Protoieriei Tărgu-Cărbunești, din care fac parte 94 de parohii și cinci mănăstiri, printre acestea aflându-se și Mănăstirea Polovragi.
Reprezentanții Mitropoliei Olteniei au confirmat că investiția este necesară.
Ultimul caz de furt a fost înregistrat în Gorj, pe 15 martie, când doi tineri de 26, respectiv 28 de ani, au sustras mai multe bunuri dintr-o biserică din comuna Lelești. Suspecții au fost trimiși deja în judecată pentru furt calificat, după ce procurorii au stabilit că au sustras din lăcașul de cult o cununie din aluminiu pentru mire, două cutii cu cărbune și tămâie parfumată, o linguriță folosită pentru împărtășanie și o cutie de argint cu moaște.
Reprezentanții Bisericii Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril s-au constituit parte civilă în procesul de la Judecătoria Târgu-Jiu.
În 2012, icoane vechi de sute de ani au fost furate din trei biserici din Gorj, iar autorii nu au fost prinși.
„Este vorba de anumite locuri care, din nefericire, sunt prădate de către hoți și lucrurile s-ar putea evita. Cu siguranță, implementarea unui sistem video este ceva care se impune. Sunt ispite, mai ales în perioada postului mare”, a spus Ioniță Apostolache.
În județul Gorj sunt peste 180 de biserici, din care 119 din lemn și 65 de zid.