O berărie din Ierusalim a produs berea cu același gust ca al celei de pe vremea lui Iisus.
Pentru a produce 20 de litri de „bere biblică”, Herzl Brewery, cea mai mică berărie din Israel, a folosit grâu din aceeași varietate despre care geneticienii de la Univesitatea din Tel Aviv spun că s-a preparat berea pe Pământul Sfânt, acum două milenii, scrie The Independent.
Cei de la Herzl Brewery au folosit cinci kilograme de grâu, donate de universitate, alături de alte ingrediente tradiționale precum hamei, drojdie și apă, în acest experiment care a durat șase luni.
„Am fost curioși să producem și să aflăm ce gust a avut prima bere ‘biblică'”, spune Gutman, a cărui berărie multipremiată oferă cinci branduri proprii contemporane.
„Categoric, nu este genul de aromă care să aibă o piață astăzi”. Există note de miere și de fructe de pădure în acest „nectar ” cu trei procente de alcool. Ceea ce ar putea explica de ce vinul a fost băutura sacră despre care s-a scris cel mai mult în Biblie.
Dar berea a fost totuși familiară lui Iisus și discipolilor săi. A fost adusă din Egipt de către vechii israeliți, potrivit Jewish Museum din Munchen.