Cotidianul britanic notează că din ce în ce mai multe prostituate din țări est-europene au primit avertismente de deportare din partea oficialilor care lucrează la „Operațiunea Nexus”, o inițiativă comună a poliției britanice și birourilor de imigrație care vizează deportarea imigranților suspectați de comiterea de infracțiuni pe teritoriul Regatului Unit.
Femeile vor ataca deciziile pe cale legală, susținând că ele lucrează în regim de liber profesionist ca prostituate, fapt permis de legislația britanică. Practicarea prostituției este legală în Marea Britanie, însă multe dintre activitățile asociate cu industria sexului – precum deținerea unui bordel sau proxenetismul – sunt interzise. Astfel, unele dintre femei au fost arestate în urma unor razii ale poliției britanice împotriva rețelelor de traficanților de carne vie.
Ziarul britanic notează că prostituatele vizate de Operațiunea Nexus sunt „în majoritate românce” însă nu menționează un număr sau o proporție a cazurilor, prezentând în schimb poveștile a două dintre femeile care au primit notificări de deportare din partea autorităților britanice, cu pseudonimele Maria și Victoria.
Maria susține că a fost reținută de poliție pe stradă și dusă la secție, acolo unde a fost reținută pentru 24 de ore, iar o săptămâna mai târziu a primit o scrisoare de la oficiali care lucrează la Operațiunea Nexus, informând-o că riscă din nou reținerea și deportarea în România.
Victoria a fost arestată în blocul în care locuiește și interogată de polițiștii britanici sub suspiciunea că administrează un bordel. „Nu am fost acuzată de nimic până la urmă, dar am primit o scrisoare. Mi-a fost reținut pașaportul și mi s-a spus că dacă apelul meu va fi respins voi fi deportată”, a declarat femeia, în vârstă de 21 de ani, care a adăugat că a recurs la prostituție în Marea Britanie deoarece „se câștigă mai bine decât în România” și pentru că nu poate găsi o slujbă normală.
O altă femeie care nu și-a dezvăluit numele sau naționalitatea susține că a fost abordată de polițiști în cadrul unei acțiuni care viza traficanții de persoane, iar aceștia i-ar fi luat banii și actele și ar fi amenințat-o cu deportarea, deși nu au reținut-o și nu are vreo plângere înregistrată pe numele ei.
O parte dintre femeile vizate de Operațiunea Nexus se pregătesc să atace pe cale legală acțiunile autorităților britanice, susținând că își exercită drepturile conferite de tratatele Uniunii Europene prin furnizarea de servicii în regim de liber profesionist în cadrul industriei sexului, scrie Guardian, citat de Adevărul. Cazuri precedente judecate în țările membre UE au stabilit că prostituția constituie o meserie liber-profesionistă în țările în care este legalizată.
Femeile sunt sprijinite în demersurile lor de Colectivul Englez al Prostituatelor (ECP), o organizație sindicală a lucrătoarelor din industria sexului.
„Această politică intenționate de deportare și destituire vizează femei imigrante, care din cauza criminalizării și a stigmei asociate cu industria sexului, vor întâmpina dificultăți în a se apără legal. Toate femeile vizate sunt de fapt mame care au intrat în industria sexuale deoarece salariile din alte domenii erau prea mici pentru a-și hrăni și îmbrăca copii sau fiindcă se confruntau cu discriminare din partea angajatorilor” a declarat o purtătoare de cuvânt pentru ECP, Niki Adams.
Mii de imigranți au fost deportați din Marea Britanie în cadrul Operațiunii Nexus, începută în 2012, deși autoritățile britanice nu au oferit un bilanț oficial în acest sens.