Prima pagină » Știri » Cristian Burci contestă măsura controlului judiciar

Cristian Burci contestă măsura controlului judiciar

Cristian Burci contestă măsura controlului judiciar
Cristian Burci, patronul "Adevărul Holding" și Prima TV, a contestat decizia Tribunalului Olt prin care el și alți cinci inculpați în dosarul privind devalizarea ROMVAG Caracal au fost pusși sub control judiciar, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Contestații au formulat și Vilson Stancu, membru în Consiliul de Administrație al ROMVAG SA Caracal și apropiat al lui Burci, dar și procurorii DIICOT Olt.

Contestațiile vor fi judecate de magistrații Curții de Apel Craiova, însă încă nu a fost stabilit un termen pentru ședința de judecată.

Cristian Burci, patronul „Adevărul Holding” și Prima TV, a fost pus, joia trecută, sub control judiciar pe 60 de zile, de Tribunalul Olt, în dosarul în care este acuzat de devalizarea ROMVAG Caracal. De asemenea, măsura controlului judiciar pe 60 de zile a fost luată și pentru Ion Dinoiu, fostul director ROMVAG Caracal și candidat UNPR la Primăria municipiului, Clara Clementina Gheocov, fost director al ROMVAG și actual administrator special al „Adevărul”, Denisa Turcu, fost administrator special al „Adevărul”, și Vilson Stancu, membru al CA Romvag.

Cei cinci au fost prezentați, joia trecută, judecătorului de drepturi și libertăți din cadrul Tribunalului Olt cu propunerea de arestare preventivă pentru 30 de zile.

Potrivit unor surse DIICOT Olt, cel care a cumpărat ROMVAG de la statul român, omul de afaceri Cristian Burci, a inițiat, începând cu anul 2006, un grup infracțional organizat, sprijinit de fostul director al fabricii, Ion Dinoiu, actual candidat UNPR la Primăria Caracal, dar și de alte opt persoane. Printre acestea se numără și Denisa Turcu, fostul administrator special al „Adevărul”. Membrii grupului ar fi prejudiciat ROMVAG Caracal și bugetul statului prin evaziune fiscală, spălare de bani, delapidare, abuz în serviciu cu consecințe deosebit de grave. Anchetatorii spun că prejudiciul cauzat ROMVAG se ridică la peste 7 milioane de euro și 4 milioane de lei.

Tot începând cu anul 2006, prin introducerea în circuitele comerciale de persoane și societăți comerciale la care dețineau acțiuni sau erau deținute în totalitate de persoane apropiate, cei vizați de anchetă „au reușit să recicleze diferite sume de bani, care proveneau din infracțiuni, în cuantum de 18.099.000 euro și 3.811.756 lei”.

Pe de altă parte, prin ascunderea sursei impozabile sau taxabile și evidențierea în actele contabile sau în alte documente contabile care nu au la bază operațiuni reale, grupul condus de Cristian Burci a creat un prejudiciu statului român de peste 25 de milioane lei.

Conform unor surse din cadrul DIICOT Olt, Burci ar fi devalizat fosta fabrică de vagoane ROMVAG Caracal prin metoda „suveica”. Activitatea infracțională a grupului coordonat de Cristian Burci ar fi început cu anul 2006, după ce Burci și alți acționari ai International Railway Systems SA Luxemburg au împuternicit prin procură notarială pe Denisa Turcu, în calitate de vicepreședinte al societății, să le reprezinte interesele în relațiile comerciale și financiare cu terțe persoane.

Ulterior, între SC Romvag SA Caracal, reprezentată de directorul general Ion Dinoiu și directorul economic Dumitru Enache – în prezent decedat – și International Railway Systems SA Luxemburg s-a încheiat un contract prin care ROMVAG urma să împrumute societatea din Luxemburg cu până la trei milioane euro. Sursele citate spun că împrumutul s-a făcut în dezavantajul fabricii de vagoane din Caracal, deoarece nu s-a cerut dobândă și nici garanții. Mai mult, suspecții au trecut în contract că Romvag SA are un excedent de capital lichid, când în realitate societatea avea folosită dintr-o linie de credit suma de aproximativ trei milioane euro și datorii la furnizori în valoare de 11.455.721 lei, respectiv aproximativ 3,3 milioane euro. La câteva luni după acordarea împrumutului de trei milioane de euro, membrii grupului infracțional, în aceleași condiții, au încheiat un act adițional prin care suma împrumutată s-a majorat la 7,5 milioane euro, din care s-a plătit efectiv 7.099.000 euro.

Astfel, potrivit procurorilor, folosind un circuit financiar tip „suveică”, pentru pierderea controlului legal al sumelor de bani împrumutate și îngreunarea descoperirii circuitului creat, în scopul disimulării și al spălării sumelor de bani, s-a procedat la conversia sumei de bani din lei în euro la BCR Caracal, după care banii au fost virați către Internațional Railway Systems S.A. Luxemburg. În aceeași zi, sumele încasate au fost transferate în contul unei firme din Capitală, controlată de grupul coordonat de Burci, unde au fost transformate din nou în lei și virate la furnizorii acesteia.

Având în vedere că suma a fost împrumutată pentru o perioadă de un an, la 31 decembrie 2007, Ion Dinoiu și Denisa Turcu au semnat un nou act adițional prin care termenul de rambursare s-a prorogat la 30 iunie 2009. La data de 30 iunie 2009, Mihai Danciu, noul director general la SC Romvag SA Caracal și Denisa Turcu, reprezentant al Internațional Railway Systems S.A. Luxemburg, au semnat un nou act adițional, prin care termenul de restituire a fost stabilit la 30 decembrie 2009.

Tot surse din DIICOT susțin că, în luna iunie 2007, în Elveția a fost înființat un off-shore, având ca acționar majoritar societatea înființată de grup în Luxemburg, manager cu drept de semnătură fiind de această dată chiar Cristian Burci. Imediat după înființare, între societatea elvețiană și Romvag s-a încheiat un contract de fabricație prin care întreaga producție a fabricii de vagoane ajungea la beneficiarii finali, exclusiv prin intermediul off-shore-ului controlat de Burci, această societate jucând rolul unui agent de vânzări. Anchetatorii spun că acest contract a fost semnat de Marian Mitran, director economic al Romvag și de Denisa Turcu. După semnarea contractului, producția Romvag se livra și factura către firma din Elveția, astfel că și sumele primite de la beneficiarii finali ai producției erau încasate de către această societate, care acum avea un control total asupra sumelor de bani ce făceau obiectul tranzacțiilor.

De la semnarea contractului și până la intrarea în insolvență fabricii de vagoane Caracal, în anul 2010, diferența între valoarea mărfurilor livrate și facturate și valoarea sumelor încasate de la firma elvețiană a ajuns la aproximativ 15.500.000 euro și s-a majorat la aproximativ 17.500.000 euro, pe perioada de reorganizare, deoarece livrările au continuat fără a se ține cont că societatea datora cei 15.500.000 euro.

În propunerea de arestare preventivă, procurorii DIICOT arătau că „produsul financiar rezultat din afacerile ilegale derulate de grupul infracțional condus de Cristian Burci are dimensiuni impresionante, banii murdari vehiculați de acest grup au circulat practic aparent la vedere, constituind oxigenul care dă forță infractorilor constituiți în grup, aflați foarte aproape de nucleu, ori chiar în intimitatea structurilor de putere ce le garantează și acoperă activitățile infracționale, fiind sprijiniți pe paliere din gradul grupului piramidal, de membrii grupului, având astfel de facilități infracționale din prisma activităților acestora”.

Procurii DIICOT evidențiau, în referatul prin care au cerut arestarea preventivă, că „este limpede pentru omul de rând care asistă neputincios la acest spectacol că în teritoriul ocupat de crima organizată acționează profesioniștii din lumea industriei, comerțului, investițiilor și finanțelor, într-o perfectă articulare, cu exponenți ai puterii. Afacerile ilegale de mare amploare, rezultat al grupului infracțional organizat, constând în evaziune fiscală, spălare de bani, delapidare, abuz în serviciu, practici frauduloase în privatizarea unor societăți comerciale, cum este și SC Romvag SA Caracal, nu se poate iniția, derula și finaliza fără existența parteneriatului ilicit între gruparea infracțională autohtonă, cu ramificații transnaționale, cu corespondent ale acestora care acționează pe teritoriul altor state”.

„Stancu Vilson, un alt membru al grupului infracțional, a primit importante sume de bani de la IRS Industries Gmbh Lugano, sume pe care le ridica în numerar sau le vira în conturile numiților Burci Cristian-Ionel și Străulea Ioana-Daiana, din Monaco și Franța. Burci Cristian-Ionel a primit de la IRS Industries Gmbh Lugano suma de 850.136 euro în conturi personale din București, Monaco și Lyon(Franța)”, se mai arăta în referat.

DIICOT Olt a făcut, miercurea trecută, patru percheziții, dintre care una la domiciliul omul de afaceri Cristian Burci, iar o alta la sediul redacției Adevărul. Zece persoane sunt vizate de anchetă pentru infacțiuni de constituirea unui grup infracțional organizat, abuz în serviciu, delapidare, evaziune fiscală,instihare la delapidare cu consecințe deosebit de grave.

Citește și