Prima pagină » Știri externe » Imagini de război. Trupele SEAL luptă cu ISIS

Imagini de război. Trupele SEAL luptă cu ISIS

Imagini de război. Trupele SEAL luptă cu ISIS
Jurnaliștii de la The Guardian au intrat în posesia unei înregistrări video în care cel puțin șase membri ai US Navy SEAL și mai mulți luptători kurzi sunt atacați de ISIS. Un militar american și-a pierdut viața în confruntarea ce a avut loc săptămâna aceasta, în apropiere de orașul irakian Tel Osqof, situat la 30 de kilometri de Mosul.

Înregistrarea a fost realizată cu telefonul mobil în timpul luptei care a durat mai mult de o jumătate de zi și  a  fost oferită celor de la The Guardian de un locotenent al forțelor kurde Peshmerga. materialul fimat dovedește nivelul de implicare al trupelor americane ăn lupta cu ISIS, mai afirmă cotidianul britanic. În timpul bătăliei și-a pierdut viața Charlie Keating IV, un soldat american, membru al trupelor speciale SEAL, care aparțin US Navy.

Imaginile surprind un convoi de patru vehicole care intră în foc pe fruntul de la  Tel Osqof, un oraș creștin situat la aproximativ 30 km nord de Mosul.

Surprinși de focul deschis de luptătorii ISIS kurzii din trupele Peshmerga și  cel puțin șase soldați americani se adăpostesc în spatele unui camion pe un drum ce duce spre oraș.

„Eu nu am o armă”, spune, în înregistrare, unul dintre americani, în timp ce teroriștii trag asupra lor. Un alt american îi răspunde „am eu una aici”, iar un luptător kurd îi roagă să facă economie de gloanțe.

Un alt luptător Peshmerga întreabă: „Nu putem cere gloanțe pentru AK-47  de la americani?”, se mai aude pe înregistrarea video.

Locotenentul Saad, care a filmat o parte din confruntare, a spus că fără ajutorul militar american numărul victimelor ar fi fost mai mare. „Sunt, într-adevăr, foarte buni luptători”, a adăugat acesta.

În film, se vede un elicopter american Black Hawk cu însemne medicale care aterizează în câmp deschis în apropiere de  pozițiile deținute de kurzi.  Din imagini nu reiese însă cu claritate dacă  Keating este cel dus la  bordul elicopteruluiînsă poate fi auzit un luptător Peshmerga care spune „au venit să-și ducă răniții de aici”.

Membrul SEAL Charles H Keating IV, în vârstă de 31 de ani,  a devenit a treia victimă din cadrul armatei SUA din războiul împotriva ISIS, în Irak.

Consultanți sau combatanți

Inițial moartea lui Keating a fost descrisă de Pentagon ca fiind o moarte produsă „în urma focului inamic”, în spatele frontului, undeva în nordul Irakului. Ulterior  Ashton Carter, secretarul de stat pentru aparare al SUA a nunațat decalrația și a afirmat că moartea lui  Keating a fost  „o moarte de luptă, desigur”. Decalarația asa a fost confirmată și de Secretarul de presă al Casei Albe, dar a caracterizat bătălia ca pe o scurtă luptă.

„Bărbați și femei noastre care se află pe teren, în Irak, nu au o misiune de luptă, dar au o misiune periculoasă, să opereze într-o țară periculoasă”, a spus Earnest.

De ani de zile, Casa Albă susține că trupele americane din Irak și  Siria sunt doar o forță consultativă, nu o forță de luptă. Cu toate acestea, detaliile bătăliei de la Tel Osqof, arată că bruschețea și intensitatea războiului poate eroda deosebirile dintre consultanță și luptă.

Colonelul Steve Warren, purtătorul de cuvânt al comandamentului operativ care luptă împotriva Isis, a declarat că Keating a făcut parte dintr-o forță de reacție rapidă care a fost trimisă în sprijinul unei misiuni americane de „consultanță și asistență”  care „sa întâmplat să fie în acel sat ” atacat de ISIS, pentru a se întâlnii cu liderii kurzi la 4 km în spatele frontului.  El afirmă că doar întâmplător soldații americani au fost apoi imilicați alaturi de trupele Peshmerga într-o luptă cu arme ușoare, în care ar fi murit 125 de luptători ISIS.

Warren a mai precizat că misiunea forței de reacție rapidă din care a făcut parte și  Keating  nu a fost de a consolida pozițiile de luptă ale SUA, ci aceea de a scoate din luptă consultanții americani surprinși de atacul ISIS.

„Consilierii noștrii au fost implicați în mod automat în lupta care a urmat”, a declarat Warren, și au fost nevoiti să cheme forța de reacție rapidă. Ceea ce a urmat a fost caracterizat de Warren ca „o luptă mare, una dintre cele mai mari le-am văzut recent.”

„De aceea forța de reacție rapidă a mers acolo, pentru a-i ajuta să se extragă.  Consultanții noștrii au intrat în contact  cu inamicul și cum nu puteau să scape, trupele speciale au venit pentru a-i salva”  a mai  declarat acesta reporterilor.

Cu toate acestea soldații kurzi îl contrazic și afirmă că  forțele speciale americane au fost lupta cu ISIS de luni de zile.

Warren a mai spus că „băieții noștri au scăpat de acolo relativ rapid”, dar  că lupta la Tel Osqof a durat mai mult de o jumătate de zi și la ea au participat și treisprezece avioane de război   ale  SUA, inclusiv două drone, a lansat 31 de lovituri aeriene. Bătălia s-a încheiat abia seara la  21:30, a spus Warren.

 

 

 

 

 

Autor

Citește și