Afirmațiile premierului au venit în contextul în care parlamentarii au criticat Guvernul că a blocat 10% din bugetul educației, un domeniu și așa cu fonduri insuficiente.
Cioloș a explicat că Ministerul de Finanțe a blocat 10% din ansamblul bugetului de stat, nu din bugetul Educației, pentru a putea controla deficitul bugetar în cazul în care un grad de colectare mai mic sau introducerea noilor facilități fiscale ar pune presiune pe deficit.
”Pentru a putea controla deficitul bugetar, am prevăzut această regulă de 10% tampon, dar care bani vor fi deblocați pentru educație, ca și pentru celelalte domenii. Oricum, am precizat deja, educația și sănătatea sunt priorități pentru noi în acest an”, a afirmat premierul.
El a adăugat că în funcție de modul în care banii vor fi cheltuiți în alte domenii, dacă există disponibilități, „e clar” că educația și sănătatea vor fi printre ”prioritățile de realocare”.
”Eu nu pun problema de a tăia și mai mult din ceea ce a fost deja decis deja de dumneavoastră în Legea bugetului aprobată, pe 2016”, le-a mai spus Cioloș parlamentarilor.
O altă observație adusă Guvernului de către parlamentarii care au luat cuvântul s-a referit la utilizarea ordonanțelor de urgență ca instrument de modificare a legislației.
Premierul i-a asigurat pe parlamentari că Guvernul nu intenționează să vină cu ordonanțe de urgență pentru a schimba ”în profunzime” Legea educației.
”Considerăm că în mandatul scurt pe care-l avem la dispoziție, esențial este să contribuim la implementarea unor decizii legislative care se află în lege, dar care de când legea a fost adoptată până acum nu au fost implementate și de care sistemul de educație are nevoie”, a fost răspunsul premierului.