Stratfor, previziuni sumbre: România va intra în conflict direct cu Rusia

Stratfor, previziuni sumbre: România va intra în conflict direct cu Rusia
Publicat: 10/05/2016, 20:58
Actualizat: 28/09/2018, 08:13

Bulgaria și România vor deveni „tot mai implicate” în cele mai iportante crize ale Eurasiei, dar ” ca și în trecut mai mult vor reacționa la evenimente decât să-și realizeze interesele”.

„Ambele țări sunt încă o dată prinse în mijlocul conflictelor și crizelor între marile puteri vecine, în special criza refugiaților dintre Europa și Turcia și conflictul din Ucraina dintre Rusia și Occident. România și Bulgaria vor face eforturi pentru a-și promova interesele în aceste situații tensionate care evoluează”, consideră analiști de la Stratfor citați de cei de la agenția bulgară Focus.

Agenția mai reține în analiza sa că în trecut cele două țări au „o lungă istorie în care au fost influențate de țările vecine mai puternice.”Situate în colțul de sud-est a Europei în regiunea balcanică, România a fost o dată dominat de Imperiul Austro-Ungar, în timp ce Bulgaria a fost condusă de turci. În timpul Războiului Rece, ambele țări au fost absorbite în calitate de state satelit de către Uniunea Sovietică, iar Moscova le-a modelat în mare măsură politicile externe și de apărare. Când Uniunea Sovietică s-a prăbușit, România și Bulgaria au adoptat o cale prooccidentală, au aderat la NATO în 2004 și la UE în 2007”.

Din analiza citată reiese că tulburările vor afecta ambele țări, dar criza refugiaților va lovi mai mult Sofia, iar cea dintre NATO și Rusia va fi mai complicată pentru București.

Criza refugiaților va încurca eforturile ambelor țări de a adera la spatiul Schengen, din cauza „măsurilor de limitare a circulației între țări adoptate de statele UE”.

În topulprovocărilor economice și politice generate de criză se află „marele val de solicitanți de azil care a lovit Europa”. Acasta invazie „agaravează diferențele care amenință să fragmenteze și mai tare blocul comunitar și reduce securitatea generată de acesta”. Mai mult de 1 milion de migranți au ajuns pe continent doar în 2015, în special din zonele de conflict din Siria, Irak și Afganistan.

Cu toate acestea criza refugiaților nu a afectat până acum cu adevărat România și Bulgaria, nici una dintre țări nefiind pe traseul initial al migranților care trece prin Turcia, Grecia și Balcanii de Vest către Austria, Germania și Europa de Nord. România și Bulgaria au primit refugiați în cadrul programului de reinstalare al UE, dar numărul a acestora fost neglijabil.

Stratfor consideră însă că pericolul vine de la faptul că rutele migranților se pot schimba și o mare parte dintre refugiați se vor deplasa prin România și Bulgaria și cu atât mai mult dacă acordul dintre UE și Turcia cu privire la refugiați se va prăbuși. Închiderea graniței dintre Macedonia și Grecia, în martie a creat posibilitatea ca migranții să fie deviați către Italia „de-a lungul unei rute de est”, care include Bulgaria și România.

Într-un astfel de context, Bulgaria va fi mai vulnerabilă la fluxurile de refugiați decât România. Acastă situație se datorează, după cum consideră analiștii, „sensibilităților etnice și religioase mai mari din Bulgaria unde există un număr important de minoritari turci și unde în ansambu populația este mai redusă”. Vecinii noștrii de la sud au doar 7,2 milioane de persoane, spre deosebire de cele 20 de milioane ale României.Prim-ministrul bulgar Boiko Borisov se opune ca țara sa să devină o „rută alternativă” pentru migranți, și face planuri cu Macedonia pentru organizarea unor operațiuni terestre și de aeriene comune pentru a „asigura un control la frontieră.” Bulgaria a construit chiar și un gard la frontiera sa cu Turcia la mijlocul anului 2015 ca o măsură de precauție „, se mai arată în analiza Stratfor.

În ceea ce privește criza din Ucraina, analiștii americani consideră că România și Bulgaria care sunt membre NATO vor accepta și chiar încuraja întărirea prezenței militare a Alianței pe flancul estic. Spre deosebire de România însă „Sofia își va menține relațiile sale cu Moscova”.

„Conflictul ucrainean și tensiunile ulterioare în relațiile dintre Rusia și Occident sunt, de asemenea, în măsură să influențeze foarte mult România și Bulgaria. Ambele țări sunt preocupate de activitățile Moscovei, în Ucraina, din apropiere și în alte părți din fosta periferie sovietică șiîngrijorate de potențialul de conflict care riscă să se extindă peste granițele lor”, mai afirmă cei de la Statfor.

Totodată cele două state au devenit un teatru important de desfășurare de armamant al Alianței în Europa de Est, dar și pentru exerciții militare ale NATO și SUA .

„Cu toate acestea, din cauza legăturilor culturale și istorice comune, Sofia este mai conciliantă față de Moscova decât este Bucureștiul”, se mai arată în analiza citată. Spre deosebire de România care ” are un conflict politic direct cu Rusia în Moldova, unde cele două țări concurează pentru influență”, Bulgaria nu are nici o astfel de zonă în litigiu cu Rusia.

Mai mult decât atât, dependența totală a Bulgariei de energia rusească restrânge locul de manevră politică în cazul Sofiei. Din acest punct de vedere libertatea României este mult mai mare, susțin analiștii deoarece Bucureștiul ” produce o mare parte din gazele naturale și petrolul necesare și se bazează mult mai puțin pe exporturile rusești”.

„Și nu în cele din urmă, oligarhii bulgari și anumiți politicieni au în general legături mai strânse cu Rusia, decât omologii lor români „, se mai arată în analiza Stratfor.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Finală Elena Lasconi - Călin Georgescu, la prezidențiale? Ce arată datele acum despre Ciolacu
Ea este soția lui Călin Georgescu! Cristela are propriile afaceri și face bani într-un domeniu...
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie
Cum a ajuns Ion Iliescu primul președinte al României democrate. Istoria marcată de minciuni, proteste...
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu...
Cum a funcționat rețeaua uriașă și sofisticată construită pe Tik Tok pentru Călin Georgescu, pe...
George Simion susține că a intrat în turul 2 și acuză „manipularea prin sondaje toxice”....
Diaspora răstoarnă TOT ce se știa! Marcel Ciolacu nu există în rezultatele de peste graniță
Cum arată ACUM cea care în trecut era votată „cea mai sexy femeie din lume”!...
Rezultate parţiale alegeri prezidenţiale. Elena Lasconi măreşte dierenţa faţă de Marcel Ciolacu, care a căzut...
Șoșoacă despre Călin Georgescu: E un...
Un polițist, care urma să asigure paza la o secție de votare, a fost găsit...
De ce boală secretă suferea Gabriel Cotabiță! Acum s-a aflat de ce transpira excesiv. Artistul...
Cod Rutier 2024: Care e distanța regulamentară între mașinile parcate?
Referendum local în Capitală. Rezultat: Referedumul a trecut pragul şi varinta DA are peste 50%....
ADEVĂRUL despre România în Al Doilea Război. „Am avut norocul să...”
Dan Negru a dat verdictul după victoria lui Călin Georgescu: ,,Alegerile de anul ăsta înseamnă...
Ce vrea să facă Sorin Brotnei cu premiul Asia Express. Are planuri mari
Cum a apărut Ilinca Simion la o secție de votare din București. George Simion a...
Călin Georgescu, prima reacție după exit poll-urile de la închiderea urnelor: „Poporul român a ales...
Oana Roman, mesaj trist despre moartea prietenilor ei, Gabriel Cotabiță și Marius Bațu. „Bucurați-vă, fraților,...
Cum a ajuns cuvântul ”legionar” să fie cel mai căutat cuvânt de pe google după...
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Nevasta mea s-a îmbrăcat în polițistă și mi-a spus..
Test de cultură generală. De ce sportivii poartă numere pe tricou?