Cei șase componenți ai lotului olimpic de chimie al României au participat, în perioada 1 – 8 mai, la Moscova, la a 50-a ediție a Olimpiadei Internaționale de Chimie „Mendeleev”, transmite corespondentul MEDIAFAX.
Paul Haidu-Gerea, elev în clasa a XI-a a Colegiului Național „Mircea cel Bătrân” din Constanța, a obținut o medalie de aur.
Paul spune că este a patra medalie pe care o obține la competițiile internaționale.
„Anul trecut am avut o medalie de bronz la Olimpiada Europeană de Științe, o medalie de argint la Mendeleev și o medalie de argint la Olimpiada Internațională de Chimie. (…)Mendeleev e un concurs privit de mulți ca fiind mai greu decât Olimpiada Internațională propriu-zisă, pentru că nu se dă nicio tematică și subiectele sunt făcute din absolut toate domeniile chimiei moderne, deci acoperă un spectru foarte larg de cunoștințe, și asta îl face foarte greu. La olimpiada internațională se dă un set de probleme preparatorii care cuprinde tematica ce va fi abordată în subiectele de acolo”, a declarat Paul.
El povestește că și-a descoperit pasiunea pentru chimie atunci când a început studiul chimiei la școală, în clasa a VII-a, „iar de atunci am învățat foarte mult, constant și am ajuns la nivelul la nivelul de cunoștințe care mi-a permis rezultatele pe care le-am obținut”. Elevul spune că va face studiile în străinătate, probabil în SUA, iar în viitor ar vrea să lucreze în domeniul chimiei, în cercetare.
La Concursul Internațional de Chimie „Mendeleev” au fost 140 de participanți, din 22 de țări.
„Cei mai de temut adversari au fost rușii, dar i-am învins”, a afirmat Paul Haidu-Gerea.
Monica Dumitru, cea care îi este profesoară încă din clasa a VII-a, este foarte mândră de rezultatele obținute în ultimii ani de Paul și spune că acum se vor pregăti pentru Olimpiada Internațională, la care se vor califica numai trei elevi din țară.
„Și-a dorit mult această medalie și a muncit foarte mult. (…) Nu pot spune că ne-am pregătit special. Ne pregătim pentru barajul care urmează în iunie, fiind convocați la lotul lărgit, de unde sunt selectați primii trei elevi participanți la Olimpiada Internațională de Chimie și Olimpiada Pluridisciplinară”, a afirmat Monica Dumitru.