Declarația cardiologului care l-a consultat pe Ekeng în ianuarie: Îmi asum

Declarația cardiologului care l-a consultat pe Ekeng în ianuarie: Îmi asum
Publicat: 11/05/2016, 21:18

„Da, l-am examinat. Îmi asum mie în sută, sau sută de mii în sută, cum vreți, rezultatul examinării. El avea examinări succesive. În 2015 fusese examinat în Franța și era normal, eco-cord și… n-am văzut o coronarografie, e adevărat. Iar eu l-am examinat pe 12 ianuarie și pe 14 ianuarie a făcut un eco-cord la Medas. Personal, repet, personal, mă îndoiesc că omul a avut ceva de proveniență cardiacă. Dar, asta este. El avea modificări pe inferolateral, care fenotipic pot aparține sportivilor… Fenotipului african. A făcut o ecografie, am văzut-o. L-am rugat să o legalizeze și pe cea din Franța. În România l-am văzut doi cardiologi a căror competență nu poate fi pusă la îndoială. Așa a fost atunci. Dacă se găsește altceva, asta este!”, a declarat medicul primar cardiolog de la Institutul Național de Medicină Sportivă, Adriana Maria Marinescu.

Ea a declarat că sportivul a avut două ecografii în București care erau normale. „Modificările care sunt pe electrocardiogramă, pe suprafață, aparțin, cu o specificitate de peste 90%, fenotipului african. Fenotipul african nu are, teoretic, particularități electrocardiografice descrise ca specifice, în afara acestor unde T negative care pot să apară și sunt recunoscute în literatură, dar există, într-adevăr, modificări ale undei T care apar preponderent la atleți, mult mai puțin la fotbaliști, însă în cadrul cardiomiopatiei, care este o afectare structurală, într-adevăr, și cu o bază genetică, pot să apară modificări ale mușchiului, ale structurii”, a susținut medicul primar cardiolog care l-a consultat pe Ekeng.

Potrivit acesteia, puteau fi două evenimente: o cauză traumatică și una netraumatică. „Eu am acceptat-o pe prima”, a spus dr. Marinescu.

Medicul afirmă că nu numai analizele din România, dar și cele cu care a venit Ekeng din Franța erau normale, cu valori sensibil egale: „El a fost examinat și în Franța. Și era normal. Anul trecut, Societatea Română de Cardiologie, la sugestia Societății Europene de Cardiologie, chiar a ținut la grupurile de lucru un curs european cu cardiomiopatiile. Sigur că determinări genetice poți să faci foarte multe. Sunt foarte multe sindroame implicate. Eu repet, asta nu este într-o posibilitate normală și teoretică de a face așa ceva în prevenția morții… Deci puteau fi două evenimente: o cauză traumatică, pe care eu am acceptat-o pentru că mi s-a părut… Sau o cauză netraumatică. La cauzele netraumatice intrând moartea subită cardiacă. Și atunci sigur că da, e vina… Te gândești: modificări electrolitice, infecții, tulburări mecanice, boli congenitale și așa mai departe. Nu exista acest lucru. (…) La noi asta a fost. Dacă ar fi fost o simptomatologie care să fie legată de unul din aceste examene, baza teoretică era că ea trebuia să evolueze 90 de zile de la acest examen. Nu a evoluat, nu știu ce s-a întâmplat. V-am spus, oricare ar fi acel rezultat, eu mi-l asum în baza a ceea ce pot să îmi asum. Eu nu că nu am pentru cine să risc, asta este meseria mea. Eu fac prevenție. Eu trebuie să previn evenimentele. Dar dincolo de normalitate nu se poate cere. În momentul în care cei de la Colegiu sau de la Ministerul Sănătății vor părerea mea, mă cheamă, mi-o spun, ei pot să-și dea cu părerea și fără părerea mea”, a mai spus medicul Marinescu.

Ea a declarat că nu contestă rezultatele la care au ajuns cei de la INML, dar are altă opinie: „Din punctul meu de vedere, el a fost examinat pe 12 ianuarie la mine, pe 14 ianuarie de colegul meu care este un specialist, un profesionist de excepție, un medic foarte-foarte bun. Din punctul meu de vedere, cardiac, este normal. Eu pot să am un punct de vedere și l-am avut. Am spus: da, l-am examinat, este poziția 109 din registru pe 12 ianuarie, am avut documente care spuneau că ecografia din Franța era normală, ca dimensiuni era aproximativ… Deci n-am ce să… La mine a fost normal. Nimeni nu are niciun interes să riște. Omul a fost normal cardiac. În momentul în care va apărea un comunicat al Ministerului Sănătății îl voi citi, dacă voi fi chemată la Colegiu voi spune ce v-am spus, dar asta e o discuție teoretică. Nu am niciun motiv să mă ascund, am 21 de stopuri cardiace reanimate, sunt cardiolog din 93, așa că, slavă Domnului…”.

Tags:
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
VIDEO Haos pe Aeroportul Otopeni, din cauza unui protest mascat la TAROM: 10 curse au...
Horia Tecău, luat pe cameră din bar de șefa de la taxe și impozite Sector...
FOTO. Antonela, răsfățată de milionarul Paszkany! Așa arată tânăra care primește orice dorește
Salman Khan și Iulia Vântur, primele imagini de la nuntă! Filmarea cu ei a scăpat...
Nicki Minaj și-a anulat concertul în România înainte cu doar trei ore. Ce motive a...
Vali a murit la Costineşti, după ce şi-a presimţit sfârşitul: 'Să îmi reparaţi maşina şi...'
Cauza reală a morții lui Marilyn Monroe! Ce s-a întâmplat ore întregi cu trupul neînsufleţit...
Doi deţinuţi au dat BAC-ul din spatele gratiilor, în Baia Mare. Unul dintre ei a...
Imaginile durerii de la înmormântarea familiei din Suceava, ucisă de un șofer de TIR
Ce avere are Serghei Mizil: Fiul fostului demnitar a dezvăluit adevărul despre proveniența banilor săi...
Cod roşu de senzualitate! Vedetele au făcut spectacol în public pe plajele din România
Dacia lucrează la un nou model. Acesta va înlocui un BEST SELLER ce a dominat...
Tarom a anulat mai multe curse „din cauza indisponibilităţii temporare a membrilor echipajului de zbor”....
Șansă UNICĂ în viață! Vom vedea cu ochiul liber NAȘTEREA unei STELE
Ungaria ne dă lecții. Ungurii fac de rușine toată România
Ce tragedie! A murit la doar 30 de ani. Avea tot ce și-a dorit, dar...
Rezultate Bac 2024. Notele de la Bacalaureat, publicate pe edu.ro! Cum se face contestație și...
VIDEO Edu.ro Rezultate BAC 2024: S-au afișat notele. Scrie codul tău și află ce medii...
Miracolul prin care Lidia Buble a fost vindecată de psoriazis, după ce tratamentele medicilor nu...
Nikita, marea absentă de la Neversea. Motivul pentru care n-a mai ajuns să cânte cu...
BANCUL ZILEI. Bulă, care de-abia şi-a cumpărat o maşină, merge la un service auto: Cât...
Cum învingeau oamenii căldura înainte de aerul condiționat? Foloseau ventilatoare de mână, mergeau la film...
×