Prima pagină » Reportaj » Scutul, americanii și Tanti Ioana. „Parcă am auzit că vine cineva în sat, dar zisei să termin via de legat”

Scutul, americanii și Tanti Ioana. „Parcă am auzit că vine cineva în sat, dar zisei să termin via de legat”

În timp ce în baza de la intrarea în micuța localitate din Oltenia avea loc ceremonia de operaționalizare a scutului antirachetă, viața în Deveselu și-a urmat cursul nestingherit. Oamenii și-au văzut de muncile de pe câmp, deși aflaseră de la televizor că oameni importanți sunt la ei în sat.

Tanti Ioana Stroe are prima gospodărie de la intrarea în Deveselu dinspre baza NATO, fiind practic vecină cu pușcașii marini americani. Deși a ajuns la vârsta de 77 de ani și a auzit de la televizor că e forfotă la ea în localitate, cu ocazia unui eveniment important, femeia se afla în vie, joi, pentru a-i lega joardele de araci. Spune că știe că urmează câteva zile de ploaie și nu vrea să o prindă vremea rea cu via nelegată.

„Parcă am auzit că vine cineva în sat, dar n-am timp că zisei să termin via de legat că s-aude că plouă. A venit Cioloș. Da, da. Îl văzui la televizor vorbind în direct. Mai întâi văzui la televizor, după aia am venit în vie”, spune femeia.

Ioana Stroe spune că era altfel când actuala bază NATO era aerobază militară.

„Pe ăia îi cunoșteam, îi știam. Chiar eram prieteni cu ei, dacă locuiau aici. Veneau prin sat. Pe americani nu i-am prea văzut. Când a fost o serbare, au venit și s-au dus până la școală”, spune ea.

Tot de la munca câmpului vine și un bărbat trecut de 45 de ani, împreună cu soția sa. Cu sapa în spinare se grăbesc spre casă pentru că, între timp, au apărut pe cer nori de ploaie. Opresc înainte să intre pe uliță. Bărbatul spune că dacă nu veneau americanii la Deveselu, comuna de la marginea Caracalului ar fi rămas tot la nivelul de jos.

„Ce să se schimbe? E bine! În sensul că s-a modernizat Deveselu ăsta, s-a făcut și el mai frumos. Cimitirul s-a făcut cum nu vezi în altă parte ca al nostru, cu iluminat. Asfalt pe toate părțile, canalizare. Depinde și de primar, că dacă n-avea fonduri, de unde să facă?”, spune el.

Despre americani crede că sunt respectuoși și nu l-ar deranja să-și mărite una dintre fiice în Statele Unite ale Americii.

„Vin, vin prin sat americanii. Nu pot să spun nimic despre ei pentru că sunt foarte respectuoși. Nu m-ar deranja dacă una dintre fetele mele s-ar mărita cu un american. La noi în țară nu sunt și țigani, și români, și de toate felurile? Așa sunt și la ei, și blonzi și negri. Mie îmi place de ei”, mai spune bărbatul.

Valentin Cârciumaru, în vârstă de 62 ani, paște caprele pe marginea Drumului Național 64, care traversează Deveselu de la nord la sud. Spune că nu prea i-a văzut pe americani, dar că sunt băieți „faini, cuminți”.

„Nu vin prin sat. Au venit doar prima dată, două-trei persoane, cu comandantul. Cum să mi se pară? Nu vorbesc românește, dar cât de cât ne mai înțelegem. Sunt băieți faini, cuminți. Nu fac prostii, nu vin la cârciumă. De când a venit scutul, au mai venit unele îmbunătățiri. S-au făcut șosele, e curățenie prin sat. Dacă nu erau bani la buget, de unde?”, declară el.

Olteanul să bucură că are fiicele deja măritate la casa lor, pentru că nu le-ar da după un american, fie el și pușcaș marin.

„Nu mi-aș mărita fetele cu un american de pe aici. N-aș da-o pentru că e departe. Ei stau cât stau aici și mai pleacă, mai vin, după un an. E mai bine așa. Noi nu ne ducem peste alții și niciodată neamul românesc n-a făcut asta”, spune el.

Bărbatului nu îi este frică nici de amenințările rușilor.

„Vedeți-vă de treabă că ei s-au asigurat dinainte să pună scutul. Și-așa la granița cu Ucraina sunt rachete balistice, așa că de ce să ne mai fie frică? Acum avem și noi, au și ei, vedem care pe care”, spune Valentin Cârciumaru.

Cei mai bucuroși de venirea americanilor la Deveselu sunt copiii din localitate, care au o școală modernizată și o grădiniță nouă, datorită Ambasadei SUA. Elevii au avut chiar șansa să meargă în baza NATO.

„S-au schimbat multe – școala, grădinița, avem apă, canalizare. I-am văzut pe americani, am fost și la baza militară. Mi s-a părut frumos, iar ei ca oameni mi-au părut prietenoși. Au venit și la școală. La bază, am putut să vedem locul unde lucrează ei, pompierii, unde locuiesc și am văzut și scutul, dar n-am putut să ne apropiem de ei. Cei mai interesanți mi s-au părut pompierii. Eu nu i-am văzut să vină prin sat. I-am auzit pe colegi că se mai plimbă cu bicicletele”, spune Patricia Măceșanu, în clasa a VII-a, la Școala Deveselu.

Sistemul de apărare antirachetă Aegis Ashore de la Deveselu a fost inaugurat oficial, joi, în cadrul unei ceremonii la care au participat atât reprezentați ai statului român, cât și oficiali americani și NATO.