DOSARUL DIASPORA. DNA cere urmărirea penală a lui Titus Corlățean

DOSARUL DIASPORA. DNA cere urmărirea penală a lui Titus Corlățean
Publicat: 16/05/2016, 13:28

Direcția Națională Anticorupție a cerut Senatului României încuviințarea începerii urmăririi penale pe numele lui Titus Corlățean, fost ministru al Afacerilor Externe, pentru fapte de abuz în serviciu și împiedicarea drepturilor electorale, pe care le-ar fi comis îndeplinind funcția ministerială.

„În contextul organizării alegerilor prezidențiale din anul 2014, în calitate de ministru al afacerilor externe, Corlățean Titus, prin încălcarea procedurilor legale și prin acte de dispoziție, a organizat discreționar secțiile de votare din străinătate, obținând astfel un folos necuvenit pentru candidatul propus și susținut de partidul din care făcea și el parte. Folosul necuvenit pentru altul a constat în limitarea numărului de cetățeni români care și-au putut exercita dreptul de vot în străinătate”, precizează DNA într-un comunicat de presă.

Urmarea limitării accesului la secțiile de votare din străinătate a avut drept consecință creșterea procentajului total de voturi favorabile obținute de candidatul susținut de partidul din care făcea parte, „în condițiile în care comportamentul electoral al cetățenilor români din străinătate, în mare parte, era defavorabil candidatului respectiv”, explică procurorii.

DNA susține că dreptul de vot cetățenilor români care locuiesc în străinătate a fost vătămat atât prin împiedicarea exercitării acestui drept, cât și prin îngreunarea foarte serioasă a exercitării acestui drept, care a determinat pe mulți dintre titularii dreptului la vot să renunțe la exercitarea acestuia.

Procurorii anticorupție susțin că ministrul de externe a vătămat și interesele Ministerului Afacerilor Externe, privind buna funcționare a misiunilor diplomatice și a oficiilor consulare ale României în străinătate și îndeplinirea de către acestea, în condiții optime, a atribuțiilor legale privind apărarea drepturilor cetățenilor români. DNA susține că Titus Corlățean a nesocotit o parte dintre propunerile misiunilor diplomatice de organizare a unor secții de votare în localități în care s-ar fi putut asigura exercitarea dreptului la vot de către un număr superior de persoane și că ar fi organizat, fără vreo documentare ori justificare, secții de votare în localități care nu au fost propuse de către misiunile diplomatice și oficiile consulare ale României.

Către Senatul României au fost trimise 19 volume din dosar, pentru a susține cererea de începere a urmăririi penale.

Conducerea Senatului a decis lunea trecută ca senatorii să aibă în acestă săptămână activitate exclusiv în teritoriu, președintele acestui for, Călin Popescu Tăriceanu, neexcluzând varianta ca aceștia să vină la București abia după alegerile locale. El a mai spus că, dacă se va impune, va convoca o ședință a Biroului Permanent. Întrebat dacă senatorii vor mai veni la serviciu până la alegerile locale, care vor avea loc la 5 iunie, Tăriceanu a spus: „O să vedem pe măsură ce înaintăm. Dacă sunt chestiuni foarte urgente o să convocăm”.

Audiat în octombrie 2015

Fostul ministru de Externe Titus Corlățean a fost audiat, în octombrie 2015, timp de patru ore, la Direcția Națională Anticorupție, el precizând că a dat declarații în dosarul privind votul din diaspora, de la alegerile prezidențiale și că nu va face alte comentarii atât timp cât este o anchetă în curs.

Senatorul Titus Corlățean, care a demisionat de la conducerea Ministerului Afacerilor Externe între cele două tururi de scrutin de la alegerile prezidențiale din 2014, a spus, la ieșirea din sediul Direcției Naționale Anticorupție (DNA) că a făcut declarații în fața procurorului de caz și a dat toate detaliile care i-au fost solicitate.

Întrebat de jurnaliști dacă la alegerile din 2014 le-a fost interzis românilor din diaspora să voteze, fostul ministru de Externe a precizat că nu va face declarații publice, câtă vreme este o anchetă în curs.

„Ceea ce am avut ca și conduită aproape un an de zile, necomentând public și respectând regulile și procedurile, câtă vreme există o anchetă în curs in rem, voi face și de acum înainte până la soluția procurorului”, a precizat Titus Corlățean, la ieșirea din sediul DNA.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
VIDEO Avertisment NASA: Un fenomen „ciudat” poate lovi oricând lumea
Rămași împreună după Insula iubirii, s-au etalat pe plajă. Dovada clară că leșinul n-a contat!...
FOTO. Ioana Tamaș, apariție incendiară în costum de baie. Imaigni hot cu soția lui Gabi...
Suspectul crimei din Brăila a mărturisit tot ce s-a întâmplat în cabinetul stomatologic! Ce confesiune...
Ungaria acuză Ucraina că „şantajează” ţările care vor negocieri de pace: Va trebui să luăm...
Ce studii are Marcel de la Insula iubirii? Lui 'Maluma' i-a plăcut mai mult 'şcoala...
Misterioasa moarte a celei mai iubite actrițe! Dezvăluiri TRAGICE despre sfârșitul ei! Soțul, principalul suspect
Comisarul Gărzii de Coastă, prins beat şi drogat la volan, e fiul unui celebru om...
Ultimele cuvinte ale lui Sorin Nazîru când agoniza: Se văita că...
Diana, tânăra ucisă de soț cu toporul, a fost înmormântată de ziua copilului ei: „Ea...
Au făcut spectacol în valurile mării! Laurette, Andra sau Alexandra Stan nu au ţinut cont...
TEST în România cu cel mai interesant SUV. Arată a ARO dar are motor de...
Ministerul Culturii vrea să cumpere Palatul Reginei Maria din Mamaia
Un ȘARPE MORTAL a eliberat suficient VENIN cât să UCIDĂ 400 de oameni
Dispar banii cash. Capcana de care oamenii n-au fost conștienți. Băncile dau banii înapoi
Avertisment pentru utilizatorii de iPhone și Android. Riscuri mari la încărcarea prin USB
Gabriela Cristea și familia, situație neplăcută la finalul vacanței. Ce i s-a întâmplat prezentatoarei în...
Cum a murit, de fapt, Sebi?! Dezvăluiri șocante
Gabriela Cristea se pregătește să deschidă o cofetărie în București! „Am fost la Disneyland și...
De ce a murit, de fapt, Sorin Nazîru după ce a făcut o banală baie...
BANCUL ZILEI. Bubulina în noaptea nunții: - Bulă, te rog să fii tandru cu mine!
Cât plătește Australia pentru modernizarea submarinelor?