Oamenii de știință au început să vorbească despre o „urgență climatică” după ce luna aprilie a înregistrat maxime istorice, fiind de asemenea cea de a șaptea lună la rând când temperaturile ajung la maxime istorice, scrie The Guardian.
Cifrele publicate de NASA indică o temperatură globală a pământului și a mării cu peste 1.11 grade Celsius mai mare decât media lunii aprilie în perioada 1951-1980. 2016 va fi probabil cel mai călduros an din istorie, susțin graficele.
Noul record l-a depășit pe precedentul cu 0.27 de grade Celsius, fiind de asemenea cu 0.87 grade Celsius mai mare decât media de referință pentru luna aprilie. Curentul de aer cald din acea perioadă a fost cauzat în principal de prezența uraganului El Nino care a modificat temperaturile din Oceanul Pacific.
„Este clar că totul se îndreaptă într-o direcție greșită”, a declarat Andy Pitman, director al Centrului de Excelență pentru Sistemul Climatic ARC de la Universitatea New South Wales din Australia.
„Oamenii de știință au avertizat cu privire la aceste probleme încă din 1980, fiind extrem de evident încă din anii 2000. Unde e surpriza?”, a mai spus Pitman.
Temperaturile record au avut consecințe extrem de grave asupra ecosistemelor din întreaga lume. Acestea au declanșat albirea a 93% din suprafața de peste 2300 de km a Marii Bariere de Corali de pe coasta Australiei, fiind de așteptat ca majoritatea coralilor din partea de nord a recifului să fi murit.