Prima pagină » Cultură » Cum este să povestești astăzi istoria Regelui Mihai I? Răspunsul Tatianei Niculescu Bran

Cum este să povestești astăzi istoria Regelui Mihai I? Răspunsul Tatianei Niculescu Bran

Cum este să povestești astăzi istoria Regelui Mihai I? Răspunsul Tatianei Niculescu Bran
Fosta purtătoare de cuvânt a președintelui Iohannis a deținut mereu o metodă proprie de a-și scrie cărțile. Documentează și narează în manieră proprie o întâmplare contemporană sau din istorie. A fost "Spovedanie la Tanacu" despre "exorcizarea" din 2005. Astăzi, reconstituie viața lui Mihai I, regele.

Apărută la Editura Humanitas, cartea „Mihai I, ultimul rege al românilor” este o biografie a regelui Mihai, de la naștere, în anul 1921, la abdicare, în 1947.

Autoarea mărturisește că răspunde nevoilor de identificare ale cititorului zilelor noastre: „Narațiunea e destul de cinematografică și conține tăceri în care cititorul să se poată instala, ca să zic așa, și să-și imagineze fiecare scenă ca și când s-ar petrece în prezent.”

I-am pus autoarei întrebarea: „Cum este să povestești istoria Regelui Mihai I?” Povestea din spatele scrierii acestei biografii este următoarea:

Tatiana Niculescu Bran: Am reconstituit principalele evenimente din viața regelui și din viața politică a vremii folosind documente, jurnale și memorii ale contemporanilor, biografii ale regelui scrise de doi autori britanici, mărturisiri făcute de el însuși după 1990. Am recurs la o formulă care s-ar putea numi „istorie povestită” pe înțelesul tuturor. Așa cum misiunea unui istoric este să scoată la lumină documente inedite și să interpreteze evenimente importante, misiunea unui povestitor este să-i aducă mai aproape de cititori pe oamenii care fac istoria, viețile lor, îndoielile lor, destinele lor. Pe măsură ce am scris capitolele cărții, mi-am dat seama că scriu, de fapt, povestea unei conștiințe politice, a felului în care se cristalizează în gândirea și acțiunile cuiva (în cazul de față, ale unui rege adolescent) preocuparea, responsabilitatea și compasiunea față de viețile altora. Narațiunea e destul de cinematografică și conține tăceri în care cititorul să se poată instala, ca să zic așa, și să-și imagineze fiecare scenă ca și când s-ar petrece în prezent.”

 

 

Citește și