Noi studii sugerează că pătrunjelul, pe care mulți îl desconsideră socotindu-l doar o simplă garnitură este de fapt un important ingredient al unei alimentații sănătoase.
Pătrunjelul este o adevărată farmacie. Conține numeroase vitamine și antioxidanți inclusiv vitamina A, beta-caroten, vitamina C, vitamin E, zeaxantină, dar și luteina, ataât de importantă pentru ochi. Totodată mica plantă aromată este plină și de fibre și minerale, cum ar fi calciu, magneziu, potasiu și zinc. De asemenea este și o bună sursă de sodiu, vitamina K și chiar proteine.
Pătrunjelul conține uleiuri volatile și flavonoide, care pe lângă aroma caracteristică sunt necesare în asigurarea unui nivel optim de sănătate. Dintre acestea cel mai puternic ingredient este apigenina, care are proprietăți anti-inflamatoare, dar de asemenea și antialergice, afimă un studiu al Global Journal of Allergy.
Într-un studiu realizat în 2014, cercetătorii de la Universitatea din Verona au subliniat limitele medicamentelor antialergice în contexul în care valul de alergii provocat de poluare și alți factori de risc au determinat cercetătorii să analizeze potențialul antialergic din substanțe naturale. Cercetătorii au stabilit că pătrujelul consumat consatant activează un hormon care reglează metabolismul țesutului adipos, denumit adiponectina, care are și propietăți antialergice.
Pe lângă calitățile sale antialergice pătrunjelul este foarte bun și pentru sistemul digestiv, precum și pentru detoxifierea organismului sau prevenția artritei. Multiplele beneficii ale plantei nu trebuie totuși să ducă la un consum excesiv și nu este nici un panaceu universal. Astfel, pătrunjelul nu este indicat persoanelor cu inflamații ale rinichilor și femeilor însărcinate, putând genera contracții uterine, din cauza faptului că conține apiol și miristicină două uleiuri volatile.