Cartofii reprezintă unul dintre alimentele cel mai frecvent consumate din lume și recent a fost inclus de guvernul SUA în programele de mese sănătoase, datorită conținutului ridicat de potasiu. Dar, asocierea consumului de cartofi cu hipertensiunea arterială nu a fost studiată.
Conform Descoperă, cercetătorii americani sugerează că înlocuirea unei porții pe zi de cartofi fierți, copți sau piure cu o porție de legume non-amidonoase este asociată cu un risc mai mic de a dezvolta hipertensiune
Totuți, o cercetare recentă susține că studierea modelelor dietetice globale și a riscurilor este mai utilă decât un accent pe produsele alimentare individuale sau pe nutrienți.
Au urmat cercetări asupra 187.000 de bărbați și femei în cadrul a trei studii mari din SUA care au durat mai mult de 20 de ani. Cu ajutorul unui chestionar, a fost evaluat aportul alimentar, inclusiv frecvența consumului de cartofi, iar hipertensiunea arterială a fost raportată de către participanți în baza diagnosticului de către un medic.
După luarea în considerare a mai mulți factori de risc pentru hipertensiunea arterială, cercetătorii au descoperit că patru sau mai multe porții pe săptămână de cartofi a fost asociat cu un risc crescut de hipertensiune arterială. Consumul mai mare de cartofi pai a fost, de asemenea, asociat cu un risc crescut de hipertensiune arterială atât la femei cât și la bărbați. Și consumul de cartofi prăjiți (crisps) a fost asociat cu un risc crescut.
Cercetătorii sugerează înlocuirea unei porții pe zi de cartofi cu o porție de legume non-amidonoase.
Autorii subliniază că aceste legume, în comparație cu altele, au un indice glicemic ridicat, astfel încât poate declanșa o creștere bruscă a nivelului de zahăr din sânge.
Într-un editorial, cercetătorii de la Universitatea New South Wales susțin că, deși dieta are un rol important în prevenirea și gestionarea timpurie a hipertensiunii arteriale, comportamentului alimentar și al modelelor de consum sunt complexe și dificil de măsurat.