Klaus Iohannis a anunțat joi, într-o conferință de presă, că nu va promulga modificările aduse la Legea Educației și că va solicita Parlamentului să reia discuțiile pe această temă, întrucât consideră că nu au fost bine lămurite toate aspectele care țin de acordarea titlului de doctor și retragerea lucrărilor pentru care se dovedește că sunt plagiate.
„Doctorate și plagiate. Rimează, dar nu fac casă bună. A ajuns la promulgare o lege care aprobă OUG a Guvernului nr. 4/2016 privind modificarea și completarea Legii Educației Naționale nr. 1/2011. Nu voi promulga această lege, ci o voi retrimite Parlamentului, pentru că această lege, prin modificările pe care le aduce, nu stabilește acel cadru legal care să încurajeze performanța și să stimuleze excelența în școlile doctorale”, a spus Iohannis.
Președintele a explicat că proiectul nu își îndeplinește misiunea de a puncta exact care sunt normele de integritate pe care trebuie să le respecte doctoranzii și nici nu este foarte clar în privința modului în care titlul de doctor poate fi retras, în caz că se constată că lucrarea nu corespunde standardelor.
„Legea nu este de natură să clarifice respectarea normelor de integritate și nici nu clarifică regimul juridic cu privire la prevenirea și sancționarea eventualelor abateri, vorbesc aici, evident, despre plagiat. Cred că este vital să redăm încrederea publicului în școlile doctorale. (…) Performanța trebuie să primeze, meritul trebuie să fie recunoscut, iar abaterile trebuie sancționate”, a explicat Iohannis.
Președintele a punctat că e nevoie de o legislație „care stimulează performanța, care asigură transparența, în acest caz de acordare a doctoratului, dar care clarifică exact și cum se retrage titlul, dacă se dovedește că lucrarea este copiată”, pentru ca „fenomenul de plagiat” să ajungă la final.
Ordonanța de urgență 4/2016 stabilea o procedură specifică prin care plagiatele să poată fi identificate, iar titlurile de doctor retrase. Ulterior, în luna martie, deputații au adoptat mai multe amendamente prin care au eliminat din rândul sancțiunilor măsura de retragere a calității de conducător de doctorat, a titlului didactic universitar sau a gradului de cercetare pentru profesorii coordonatori ai lucrărilor dovedite drept copiate. Tot în Camera Deputaților s-a decis și eliminarea posibilității ca respectivul îndrumător să fie retrogradat sau să-i fie desfăcut contractul de muncă.
La începutul lunii mai, Senatul, în calitate de cameră decizională, a adoptat alte modificări la această lege. Concret, camera superioară a Parlamentului a stabilit ca titlurile de doctor să fie acordate și retrase de universități, prin hotărârea Senatului fiecărei instituții de învățământ, și nu prin ordin de ministru, așa cum prevedea textul inițial, rolul CNATDCU fiind acela de a aviza verdictul. Amendamentele au stârnit discuții aprinse în spațiul public, iar legea a ajuns la promulgare într-o formă mult diferită față de textul inițial al OUG 4/2016.