Întrebat dacă două tururi de scrutin asigurau o mai bună reprezentativitate pentru alesul local, Cioloș a răspuns afirmativ: „Și cred că și după aceste alegeri, subiectul ar trebui să fie repus în discuție. Eu cred că dat fiind momentul în care se află România și contextul social în care se află România, eu cred că un sistem în două tururi ar fi mai reprezentativ pentru duversitatea de opinii politice și de structuri de reprezentare politică pe care le avem în România”.
În acest context, întrebat de ce nu a dorit să intervină printr-o OUG în privința revenirii la scrutinul în două tururi pentru alegerea primarilor, Cioloș a reiterat faptul că atunci când a preluat guvernarea a spus foarte clar că nu va interveni acolo unde „este nevoie de o asumare politică a partidelor ” în privința luării unor decizii.
„Întotdeauna când forțezi o schimbare fără ca ea să fie asumată și asimilată, ea poate duce la rezultate pe termen scurt, nu pe termen lung și noi avem nevoie de consistență și așezare în reforme, în România. Inclusiv în sistemul de vot, cred că Parlamentul e cel care trebuie să își asume sau nu anumite decizii și în funcție de cum își asumă Parlamentul anumite decizii politice, să fie judecat de cetățeni care încet încet trebuie să câștige și în maturitate politică și să își asume anumite decizii”, a mai spus Cioloș.