Prima pagină » Eu Primar » Popescu: „Nu vor mai fi flori în sectorul 2. Peste 4 ani plec în concediu”

Popescu: „Nu vor mai fi flori în sectorul 2. Peste 4 ani plec în concediu”

Tras pe linie moartă în urmă cu patru ani când PNL l-a susținut pe Neculai Onțanu la sectorul 2, liberalul Dan Cristian Popescu se vede acum deja instalat la Primărie.

Ce promite? „Nu vor mai fi flori în sectorul 2 pentru că vreau să punem pe spațiile verzi doar iarbă și arbori, până terminăm lucrurile importante, cum ar fi reabilitarea termică, cum ar fi aducerea școlilor la normele europene, cum ar fi crearea de zece mii de locuri de parcare, fluidizarea traficului, străzi făcute”

De unde bani? „Sunt bani, dar până acum au fost cheltuiți pe lucruri inutile” „Eu vreau să oprim de urgență toate cheltuielile care se fac astăzi pe panseluțe, pe concerte, pe distribuția de pachete și mâncare, fasole, cârnați, mici.. Știți că la sectorul 2 era un campionat culinar”

Primul lucru când va intra în primărie? „Transparență totală. Vreau toate contractele să fie puse pe site”

Peste patru ani? „Peste patru ani vreau să nu fac campanie electorală, în cazul în care voi candida pentru un nou mandat. Îmi propun să plec în concediu în timpul campaniei și cei care vor să candideze să se promoveze”

Interviul integral cu Dan Cristian Popescu, candidat PNL la primăria Sectorului 2

Cum merge campania, domnule Popescu?

Foarte bine. În baza legii electorale restrictive pe care o avem, am foarte multe discuții cu cetățenii, adică vorbesc cu câteva sute de cetățeni în fiecare zi, dacă nu și mai mult.

Vă cunoaște lumea pe stradă?

Da.

Dacă mergeți singur cam câți vă opresc?

Majoritatea. Chiar și la dumneavoastră când am urcat, chiar dacă nu aveți sediul în sectorul 2, omul de la poartă locuiește în sectorul 2 și mi-a spus că mă votează. M-a recunoscut.

Acum înțeleg că sunteți în campanie, ce vă cere lumea atunci?

Lumea vrea să terminăm cu corupția de la Primăria sectorului 2, pentru că toată lumea  a văzut cum spații verzi dispar, locuri de joacă dispar. Apar în locul lor blocuri ale unor samsari de imobiliari. Sunt sute de hectare din sectorul 2 care au fost retrocedate către câțiva – doi, trei – numărând pe degete samsarii imobiliari, care întâmplător sau nu, aveau drepturi de retrocedare din diverse comune și au găsit înțelegerea Primăriei Sectorului 2, pentru a le da cele mai bune terenuri din sectorul 2.

Dacă mergeți în zona aceasta, Plumbuita, haideți să luăm, așa, o zonă din sectorul 2, ce vă spun oamenii când ajungeți acolo?

Oamenii mei îmi spun că li se tot promite reabilitarea termică a blocurilor de fiecare dată când sunt alegeri, inclusiv acum președinții sunt chemați la Primărie și li se spune că vor fi reabilitate termic toate blocurile, începând cu data de, surpriză!, 6 iunie. Așa cum s-a spus și în 2012, și în 2014, când erau alegeri erau chemați, că a doua zi după alegeri vor începe reabilitările masive în sectorul 2.

Sunt bani pentru reabilitarea termică a blocurilor în sectorul 2?

Sunt bani, dar până acum au fost cheltuiți pe lucruri inutile. Din acest motiv s-au recepționat în opt ani de zile decât 352 de blocuri.

Dintr-un total de..?

De 1800. În acest ritm reabilitarea va dura încă 40 de ani. Eu vreau să oprim de urgență toate cheltuielile care se fac astăzi pe panseluțe, pe concerte, pe distribuția de pachete și mâncare, fasole, cârnați, mici.. Știți că la sectorul 2 era un campionat culinar.

O să fie flori în sectorul 2, nu?

Nu vor mai fi flori în sectorul 2 pentru că vreau să punem pe spațiile verzi doar iarbă și arbori, până terminăm lucrurile importante, cum ar fi reabilitarea termică, cum ar fi aducerea școlilor la normele europene, cum ar fi crearea de zece mii de locuri de parcare, fluidizarea traficului, străzi făcute…

Cum rezolvați dumneavoastră fluidizarea traficului? Ce plan aveți, pentru că atunci când ieși din oraș, când mergi spre pod, spre Colentina, întotdeauna acolo este blocat și nu este neapărat doar la oră de vârf.

În general Colentina este blocată. Pantelimonul este blocat. Iancului este blocat. Oborul este blocat. Foarte mari suprafețe, foarte multe străzi în sectorul 2 sunt blocate cam la toate orele din zi.

Păi cum rezolvați?

Prin crearea de locuri de parcare și prin fluidizare. Fluidizarea o facem prin traversări, pasaje. La doamna Ghica, apropo de Plumbuita, trebuie făcută o traversare urgent peste Colentina, dinspre Tei către Ghica. Este un proiect existent.

Să înțeleg exact, un pasaj suprateran?

Mașinile să treacă peste Colentina. Oricum acolo e o mică vale și e foarte ușor să faci pasajul, trebuie doar voință politică.

Să începeți de la Parcul Tei pasajul?

Din ambele părți, nu știu, nu contează din ce parte începem, dar va fi peste Colentina. Traversarea, pentru că spun asta specific, pentru că era un proiect fantasmagoric care își propunea să traverseze Colentina, să treacă pe deasupra bulevardului Ghica Tei.

Este spațiu acolo, pentru că strada oricum este destul de îngustă?

Este un bulevard.

Este un bulevard, dar nu este un bulevard foarte larg.

Se poate face. Este proiectul făcut, doar că nu s-a început lucrarea, pentru că nu s-a vrut, nu știu de ce.

Cam în cât timp s-ar putea face, pentru că avem un exemplu spre Berceni, unde e de câțiva ani….

În mod normal, cred că în maxim doi ani de zile, optsprezece luni, din ce mi-au spus specialiștii. La fel, la Delfinului, acolo unde se termină acea traversare peste calea ferată, trebuie făcută o traversare peste Șoseaua Pantelimon. În zona intersecției Colentina – Fundeni, acolo unde va intra autostrada și se pare că nu o să mai dureze foarte mult, trebuie făcută iarăși o traversare, pentru că fără traversarea peste Colentina, din nou, spre Fundeni, zona se va bloca și mai tare.

N-ar trebui un proiect integrat și cu Primăria Capitalei, ce faceți dacă iese doamna Firea și nu o să iasă Primar General Cătălin Predoiu?

Ce legătură are? Trebuie să ne facem treaba pentru bucureșteni. Pentru că mi-ați pus o întrebare, am vrut să continui  cu o traversare peste calea ferată de la Petricani, la fel la Andronache și la fel în Baicului trebuie rezolvat, fiindcă sunt trei puncte unde se stă la barieră în sectorul 2. Se stă mult, se blochează traficul și aceste lucruri trebuie rezolvate urgent. Cred că în doi ani ar trebui făcute toate aceste pasaje de care v-am spus și sigur și multe altele.

Dacă le faceți în doi ani cred că nu se va mai putea circula deloc prin sectorul 2, cel puțin în zona aceea. Adică se mai blochează dacă sunt lucrări.

Lucrările din păcate nu se pot face decât blocând temporar circulația.

Și oamenii cum o să iasă de acolo? Aveți Andronache, doamna Ghica, Petricani, Delfinului…

În fiecare an se blochează și mai mult Bucureștiul. Dacă nu ne asumăm un disconfort temporar, o să ne blocăm până n-o să mai putem circula deloc. Oamenii, din ce am discutat cu ei, vor astfel de lucrări. Ele trebuie făcute în parteneriat cu Primăria Capitalei, într-adevăr, ați spus foarte bine. Trebuie făcute într-un proiect integrat pentru dezvoltarea și fluidizarea traficului în București. Parcările sunt parte din acest program. Am în vedere introducerea sensurilor unice pe toate străzile secundare din sectorul 2, acolo unde se poate tehnic, 99% probabil, care va și fluidiza traficul, va face mai multe locuri de parcare, dar locuri care vor fi pe carosabil, nu pe trotuare, pentru că traficul este și pe trotuare și de multe ori sunt multe trotuare în sectorul 2 pe care nu se poate circula deloc. Am încercat chiar zilele trecute să fac un experiment, să îmi propun să merg doar pe un trotuar, la o oră f normală, nu la oră de vârf. Am reușit foarte greu, dar era clar dacă aș fi fost cu un copil în cărucior sau eu într-un scaun cu rotile sau un nevăzător nu ar fi putut să meargă pe trotuar, ar fi trebuit s-o ia printre mașini pe stradă, ceea ce ar fi fost foarte periculos. Deci, parcările trebuie să fie la rigolă, trotuarele libere, sensuri unice, acolo unde strada este mai lată se poate parca în spic și se pot crea mai multe parcări. După care, tot legat de trafic și de parcări, vreau să facem parcări după modelul parking rates din Statele Unite, la intrările în sector, Pantelimon, Colentina, Andronache, unde cei care vin din afară își pot lăsa mașina contra unei sume…de fapt, gratuit, contra unei sume de 10 lei, m-am gândit eu, pentru care să primească un abonament pe toate liniile, pentru două persoane, pentru acea zi. Este modelul care se aplică în Lisabona, oamenii își lasă mașina acolo, nu mai se pierd nu mai creează trafic suplimentar și își pot rezolva problema în București. Mai mult, aș vrea să încurajam cetățenii sectorului 2 care își folosesc mașina ocazional, doar în week-end sau în vacanță, și cunosc astfel de persoane, să-și ducă mașina acolo gratuit, eliberând astfel un loc pentru cei care folosesc mașina des și acolo fiind și păzită, nu mai riscă să le fure cineva oglinzile, un copil să bată cu mingea sau cineva să zgârie mașina.

Am văzut că aveți multe planuri, nu știu câte mandate v-ar trebui ca să le puneți în aplicare pe toate.

Sensurile unice se pot face foarte repede. Mai vreau să facem parteneriate cu toate marile dezvoltări comerciale. Mall-urile, avem Mega Mall și încă două se fac. Carrefour, Cora, Kaufland, Billa, nu le mai spun pe toate, vreau ca aceste parcări să poată fi folosite de către cetățeni pe timpul nopții. Este păcat. Sunt mii de locuri de parcare care stau nefolosite.

Spuneți-mi ce planuri aveți, de exemplu, cu școlile sau cu spitalele din sectorul 2?

În sectorul 2 nu este nici un spital, care ține de Primăria Sectorului 2, dar, dacă ați spus de școli, în școli vreau să revitalizăm cabinetele medicale, controalele stomatologice, controalele pentru văz. Aș vrea să ajutăm toți acești copii prin prevenție. Prevenția este un principiu pe care vreau să-l introduc în mai toate lucrurile pe care le voi face ca primar.

Dar cu siguranța în școli, pentru că sunt probleme, totuși. Nu este un sector convenabil.

Așa este. Aș vrea să monitorizăm cât mai mult din sectorul 2, începând, într-adevăr, cu școlile, cu zonele din spatele blocurilor. Sunt multe camere puse în sectorul 2, sigur, unele nu funcționează, dar ele sunt puse pe marele bulevarde. Greșit, spun eu, pentru că lucrurile trebuie monitorizate în principal în spatele blocurilor, în zona școlilor și în zonele unde este o incidență mare a infracțiunilor.

Adică ce vreți să faceți? Să puneți camere pe stâlpi?

Nu trebuie să pui pe toți stâlpii ca să monitorizezi o zonă întreagă. Dacă le pui inteligent, poți monitoriza cu mai puține camere, dar zona școlilor este o zona care trebuie monitorizată, copiii trebuie să fie în siguranță. Mai am în vedere două lucruri. Odată, aș vrea ca cei din ciclul primar și preșcolar să ajungă la școală cu microbuze.  Se aplică cu succes în Statele Unite. De ce? Are ca scop și reducerea traficului atunci când ajung copiii și atunci când pleacă și siguranța acestora. Ei pot fi preluați din câteva puncte din zona școlii și timpul părinților sau al bunicilor care pot să ajungă la serviciu mai repede, nemergând întâi la școală.

De unde bani pentru aceste microbuze, domnule Popescu?

Tot în școli aș vrea să introducem și niște dulăpioare unde să pună…

De unde atâția bani, din nou?

Imediat vă spun. Niște dulăpioare unde ei să-și lase o parte din manuale, pentru că e o problemă pe care eu o consider gravă. Unii spun că nu e așa de importantă, cea a greutății ghiozdanelor copiilor. E iar o parte a măsurii de prevenție, pentru că un ghiozdan de până la 12 kg poate afecta coloana unui copil, pe termen lung vorbesc. Mă întrebați de bani. V-am spus, voi reduce toate cheltuielile inutile. Am estimat undeva între 40 – 50 milioane de euro pe an care se toacă, efectiv, pe lucruri inutile, cum ar fi panseluțe, cum ar fi concerte, mici, bere, plăcuțe cu numele primarului și alte idei năstrușnice, cum ar fi, mai nou, s-au făcut niște puțuri de 100.000 de euro bucata prin care se spune că se distribuie apă plată gratuit de sub București. Am dubii în acest sens și nu știu cine a analizat apa de sub București, dacă e chiar așa…are calitățile unei ape plate și nu cred că 100.000 de euro pentru fiecare puț de acesta este o cheltuială utilă.

Spuneți că dumneavoastră nu vă puneți plăcuță „Făcut de Primărie, Primar Dan Cristian Popescu”?

Este un lucru urât să folosești banii publici pentru a-ți promova imaginea, la fel cum este urât să faci un concert și să mergi tu, ca primar, să vorbești de pe scenă. Nu putem să mai cheltuim astfel banii publici. Putem lăsa firmele private să sponsorizeze concerte, dacă vor, sau să facă cu bilet de intrare.

Lumea dacă știe că a făcut Primăria, poate nu știe cine e primar. Ce faceți peste patru ani?

Peste patru ani vreau să nu fac campanie electorală, în cazul în care voi candida pentru un nou mandat. Îmi propun să plec în concediu în timpul campaniei și cei care vor să candideze să se promoveze. Eu cred că un primar care își face treaba nu are nevoie de campanie electorală, fără să-și pună neapărat numele pe orice face din banii publici.

Rămâne înregistrată această promisiune, că nu vă veți face campanie electorală peste patru ani.

Mai mult, voi pleca în concediu. Apropo de cheltuieli inutile, am un alt exemplu zilele acestea. În Parcul Tei s-a făcut o investiție, în ghilimele spun investiție, de 16 milioane de euro, din care, sigur, patru milioane de euro sunt bani europeni, dar și aceia sunt banii noștri, pentru că și noi contribuim la banii noștri, iar această investiție într-un parc de distracție în zona Tei, care va aglomera și mai mult zona, pentru că nu sunt locuri de parcare, pentru care vor trebui să îl folosească, va produce pierderi de 50000 de mii de euro pe lună. Așa a analizat Primăria Sectorului 2 și tocmai au aprobat printr-o hotărâre de Consiliu ca Primăria să cheltuiască luna 50.000 de euro, pentru a acoperi pe care o va face din exploatarea acestui parc. Deci 16 milioane de euro cheltuiți, care generează 50.000 de euro pierderi lunar. Mi se pare o investiție, o pierdere, de fapt, este o investiție ratată. Banii tocați, cu banii aceștia puteam să reabilităm 60 – 70 de blocuri.

Primul lucru pe care îl veți face când veți intra în Primărie.

Transparență totală. Vreau toate contractele să fie puse pe site. Fiecare leu cheltuit să poată fi văzute de orice, de cetățeni sau de jurnaliști ca dumneavoastră. Vreau ca să reanalizăm, așa cum v-am spus deja, toate marile dosare de retrocedare, chiar dacă nu fost făcute de Primăria sectorului 2. În acele dosare sunt hârtii emise de Primăria sectorului 2 care au favorizat într-un fel sau altul doritorii de a avea terenuri din sectorul 2. Mare atenție la urbanism, modul în care s-au cheltuit banii. Sunt lucruri pe care trebuie să le fac de la început, pentru că dacă nu aș verifica acest lucru, mi-aș asuma anumite posibile ilegalități și nu vreau să fac acest lucru.

Cu oamenii din Primărie, veți face o evaluare, un audit acolo, pe departamente?

În urma acestui audit voi vedea dacă sunt oameni din Primărie care au făcut anumite lucruri greșite sau ilegale. În acele cazuri pot acționa, în alte cazuri, legea nu-mi permite să evaluez și să dau afară oameni doar din bunul meu plac.

 

Autor