Prima pagină » Puterea Gândului » Nu va fi liniște în Bucureștiul roșu

Nu va fi liniște în Bucureștiul roșu

Nu va fi liniște în Bucureștiul roșu
Câteva lucruri despre participanți și consecințe după alegerile de ieri.

Aripa ratată a USL (PNL)

La fel cum a făcut și pe perioada campaniei, PNL caută o poveste credibilă pe care să o spună în public pentru a lăsa senzația că își controlează soarta. Nu o vor găsi.Vor insista probabil asupra votului din mai multe capitale de județ unde au reușit să își păstreze primarii. Altfel spus, se vor felicita pentru blatul penibil la care au luat parte atunci când au decis să nu atace serios problema alegerilor într-un singur tur.

PNL a crezut că e suficient să nu fie PSD. Nu a fost. Din contră. Ar fi trebuit să știe deja lucrul ăsta dupa trei ani în care pe străzile Bucureștiului s-au auzit diverse variante ale unui slogan care ieri s-a transformat în voturi: „toate partidele aceeași mizerie”.

Campania PNL la București a fost un eșec didactic, un exemplu de inadecvare aproape comic. Partidul a dat senzația că își tratează alegătorii ca pe niște săraci cu duhul incapabili să gândească singuri. Alegătorii au luat notă și s-au uitat în altă parte.

După alegerile locale, PNL arată ca aripa ratată a USL.

Indiferent de câte mii de consilieri locali și câte sute de primari a obținut în țară, PNL este într-o evidentă derivă și, dacă nu se îndreaptă, nu va fi regretat nici măcar de actualii săi membri.

O întrebare foarte relevantă în context: Știe cineva ce înseamnă să fii liberal azi? Altceva decât membru al partidului care a oferit, pentru prima oara în 26 de ani, Bucureștiul unui membru de partid al PSD?

Ambițioșii de la sector (USB/USR)

Foarte mare entuziasmul suporterilor Uniunii Salvați Bucureștiul aseară după anunțarea primelor rezultate. Cred că e un pic prematur. Rezultatele de la București vin pe un absenteism mare și sunt parțial explicate prin enervarea electoratului de dreapta care a preferat un partid care măcar încearcă să câștige alegerile. Nu e obligatoriu ca și la toamnă să fie la fel.

USB nu e încă o forță majoră iar ambițiile de a deveni partid național trebuie primite cu rezerve. Dincolo de faptul că nu dispune de rețele în teritoriu și figuri recognoscibile, USB va avea de înfruntat un întreg aparat mediatic aflat în momentul ăsta la dispoziția baronilor locali din garda veche. Altfel spus, USB riscă să fie populat de tot felul de personaje de rang secund respinse din diverse motive de partidele mari.

USB (viitoarea Uniune Salvați România) este deja un amestec eclectic de oameni ai noii stângi, de dezamăgiți ai dreptei și de anarhiști sceptici. Avansul în politica națională îi va îndepărta pe unii dintre ei după ce partidul va fi obligat să exprime poziții mai clare cu privire la temele majore.

Șansa USB stă în performanța consilierilor săi locali. Dacă oamenii aceia dispar în anonimat în următoarele luni, USB e condamnată la irelevanță, indiferent promisiuni, intenții și ambiții.

Elogiu tăcerii (PSD)

PSD a arătat de ce e bine ca un partid să se comporte ca un partid și în perioadele dintre campaniile electorale. Victoria din București este reușita unei rețele de partid bine întreținute și funcționale. În condițiile în care alegerile s-au desfășurat într-un singur tur, PSD a exploatat pragmatic și eficient organizația locală care a scos oamenii la vot. În două tururi ar fi avut nevoie și de entuziasm. într-unul nu a fost cazul.

Partidul domnului Dragnea a dovedit că a învățat lecțiile Geoană și Ponta. Așa se face că Gabriela Firea a câștigat alegerile ferindu-se să participe cu adevărat la campanie. A fost împiedicată să vorbească liber și nu i s-au permis decât acțiuni de campanie foarte bine controlate. Speranța adversarilor că dna Firea își va torpila propria campanie cu vreo declarație enervantă a murit neîmplinită. Aici consultanții PSD merită o notă mare (spre deosebire de clovnii de la PNL București).

E de așteptat ca doamna Firea să nu rămână la fel de tăcută pe viitor. De asemenea, e de așteptat cercurile care au sprijinit-o să devină tot mai vocale în a-și cere răsplata.

Primarului îi va fi foarte greu să evite conflictul în CGMB mai ales că noua garnitură de consilieri este sensibil diferită din punct de vedere al motivației de cea veche. Nu va fi liniște la București.

Vine toamna

Rămânem după alegerile de ieri câteva lucruri. Primul ar fi că, grație PNL, Bucureștiul e nu numai cel mai mare dar și cel mai roșu oraș al României. E pentru prima oară când e condus de un membru PSD, pentru prima oară când e condus de o femeie și pentru prima oară când opoziția vine mai degrabă de la o mișcare grassroots decât de la un partid clasic.

Toate acestea sunt semnale pentru alegerile din toamnă. Odată cu anunțarea rezultatelor de la locale începe campania pentru Parlament.

În cele cinci luni rămase până atunci, PSD trebuie să evite dezastrele (așa cum a reușit în această campanie), PNL trebuie să își definească o identitate iar USB trebuie să învețe să privească și dincolo de Prelungirea Ghencea. Cât despre partidele de tip Pluto (pitici cu ambiții ca PMP, ALDE, UNPR și M10) singura lor șansă stă în eventuale coaliții. Nu au rămas cu mai nimic după aceste locale iar influența lor e atât de mare pe cât de slabi sunt cei care sunt dispuși să discute cu ele.

Autor