Prima pagină » Știri externe » Cea mai mare descoperire arheologică din ultimii ani. Ce a scos la iveală scanarea cu laser a pădurilor din Cambodgia

Cea mai mare descoperire arheologică din ultimii ani. Ce a scos la iveală scanarea cu laser a pădurilor din Cambodgia

Cea mai mare descoperire arheologică din ultimii ani. Ce a scos la iveală scanarea cu laser a pădurilor din Cambodgia
Tehnologia cu laser de ultimă generație i-a ajutat pe oamenii de știință să facă o descoperire importantă. Aceștia au descoperit orașe antice ascunse sub pământ, orașe care, potrivit specialiștilor, ar fi consituit cel mai mare imperiu din lumea secolului al XII-lea. Acesta este cel mai scump proiect arheologic derulat vreodată.

Descoperirea aparține arheologilor care studiază Cambodgia. Aceștia au fost uimiți să găsească orașele medievale, despre care nu există date amănunțite, foarte aproape de templul antic Angkor Wat. Aceste locuri misterioase sunt considerate acum ca fiind cheia deslușirii tuturor necunoscutelor din istoria continentului asiatic. 

Potrivit The Guardian, dezvăluirile vor fi făcute publice oficial în Journal of Archeological Science de arheologul australian Damian Evans, care va vorbi despre felul în care tehnologia laser de ultimă generație a reușit să scoată la iveală mai multe orașe vechi, cu „vârste” estimate între 900 și 1.400 de ani. Acestea sunt situate exact sub pădurea tropicală, iar unele dintre ele concurează la suprafață cu Phnom Penh, capitala Cambodgiei. 

Unii dintre experți cred că aceste orașe formau, în secolul al XII-lea, cel mai mare imperiu din lume, cu cea mai mare populație.  

„Avem orașe întregi sub pădure tropicală despre care nimeni nu a știut până acum. Acum avem mărimea lor și știm că sunt mari, comparabile cu Phnom Penh”, a explicat arheologul Damian Evans. 

Evans a obținut fonduri de la Consiliul European pentru Cercetare. A reușit să primească sponsorizarea ca urmare a succesului pe care l-a înregistrat în 2012, cu același tip de cercetare laser, când a descoperit o rețea urbană care unea orașele-templu din perioada medievală a Cambodgiei. 

În cadrul acelei cercetări au ieșit la iveală detalii interesante și aproape incredibile despre populațiile antice, cum ar fi sisteme elaborate de irigație, dar și dominația pe care aceste popoare o aveau asupra unor regiuni întinse. 

Ruinele templului Angkor, care se găsesc în parcul arheologic Angkor, parte a patromoniului Unesco, sunt atracția turistică numărul unu în Cambodgia, alături de orașul-templu, Angkor Wat, care se regăsește chiar și pe drapelul acestei țări. Declinul orașului Angkor, considerat cea mai întinsă așezare a erei pre-industriale, i-a preocupat de foarte mult timp pe arheologi. Se pare că noile descoperiri realizate cu tehnologia laser vor reuși să ofere cheia acestui mister. 

Experți din întreaga lume salută progresul arheologilor și îl cataloghează drept cel mai mare din ultimii ani. 

„Cred că aceste noi descoperiri făcute cu ajutorul tehnologiei laser reprezintă cel mai mare progres al ultimilor 50, poate chiar 100 de ani în ceea ce privește cunoștințele noastre despre civilizația din Angkor”, a spus Michael Coe, profesor antropolog la Univeristatea Yale din Statele Unite, care a început în 1954 cercetările asupra acestui popor. 

Cum se face scanarea laser în arheologie?

Laserele de scanare aeriene sunt montate pe un elicopter cu ajutorul unui tampon antiderapant. Elicopterul zboară deasupra unei regiuni, iar laserele scanează zona, producând imagini 3D ale informațiilor capturate în timpul zborului. La final, arheologii obțin o hartă 3D pe care o pot analiza.