Cercetătorii de la Universitatea din Ohio au analizat aproape 7.500 de persoane, născute între 1957 și 1964, în cadrul unei anchete numite „National Longitudinal Survey of Youth”, citată de metronews.fr. Astfel, aceștia au corelat numărul de ore lucrate de angajații respectivi cu apariția anumitor boli într-o perioadă de 32 de ani, luând în considerare câteva afecțiuni specifice, precum bolile cardiace, diabetul, astmul, bolile pulmonare, hipertensiunea arterială, artrita și cancerul, cu excepția celui de piele.
În acest mod, oamenii de știință au reușit să demonstreze că femeile care lucrează mai mult de 60 de ore pe săptămână, pentru o perioadă de minimum 30 de ani, prezintă un risc de trei ori mai mare de a dezvolta diabet, artrită, cancer sau boli cardiace. Chiar și cu o activitate profesională mai redusă, specialiștii au ajuns la concluzia că după mai mult de 40 de ore apar consecințe asupra sănătății lor. „Femeile nu își dau seama că primele lor experiențe de muncă le vor afecta mai târziu”, arată profesorul Allard Dembe, coordonatorul studiului.
Oamenii de știință au descoperit, în mod curios, și că bărbații care stau la serviciu peste program nu au atât de mult de suferit. Diferența s-ar explica, potrivit cercetătorilor, că femeile trebuie adesea să jongleze cu viața profesională și cea de familie, simțind mai multă presiune zilnic și fiind mai stresate, după cum au demonstrat studii precedente.
Concluzia cercetătorilor a fost aceea că amatorii de ore suplimentare trebuie să-și păstreze timp și pentru viața personală și să asigure un echilibru corect între cele două.