Prima pagină » Știri externe » Germania critică NATO în fața Rusiei: „Cine crede că o paradă de tancuri aduce securitate greșește”

Germania critică NATO în fața Rusiei: „Cine crede că o paradă de tancuri aduce securitate greșește”

Germania critică NATO în fața Rusiei: „Cine crede că o paradă de tancuri aduce securitate greșește
Ministrul de Externe al Germaniei, Frank Walter Steinmeier, consideră că recentele manevre militare ale NATO pe flancul Estic pot inflama Rusia și că este greșit ca europenii să renunțe la diplomație, pentru a se concentra doar pe politica militară de descurajare. „Nu ar trebui acum să inflamăm și mai mult situația, prin zdrăngănit de săbii și amenințări de război", a spus Steinmeier într-un interviu care urmează să apară în Bild.

Șeful diplomației de la Berlin consideră că este timpul dialogului cu Rusia, iar manevrele militare ale NATO nu fac altceva decât să inflameze și mai mult Moscova. Declarațiile sale vin cu mai puțin de trei săptămâni înaintea summitului NATO de la Varșovia.

Recent, pe 7 iunie, NATO a lansat un exercițiu de amploare, Anakonda-16, care simulează un atac al Rusiei asupra Poloniei. Exercițiul, care durează două săptămâni, implică 31.000 de militari, din care 14.000 sunt din SUA, 12.000 din Polonia și 1.000 din Marea Britanie, precum și aeronave, nave și aproximativ 3.000 de vehicule terestre, scrie Deutsche Welle.

Într-un interviu acordat Bild, social-democratul Steinmeier face un apel la dialog și cooperare cu Rusia.

„Ce nu ar trebui să facem acum este să inflamăm și mai mult situația, prin zdrăngănit de săbii și amenințări de război. Cine crede că o paradă simbolică de tancuri pe frontiera estică va aduce securitatea se înșală. Suntem sfătuiți să nu creăm pretexte de a reînnoi o veche confruntare”, a declarat Steinmeier în interviu.

În schimb, șeful diplomației germane cere dialog și diplomație, spunând că ar fi „fatal să ne limităm acum la partea militară și să căutăm un remediu doar prin politica de descurajare”. El consideră că trebuie să existe și o dorință de a negocia, pe lângă precauțiile militare și că NATO ar trebui să fie pregătită să „reia discuțiile despre beneficiile dezarmării și controlului armamentelor, pentru securitatea în Europa”, conform Deutsche Welle.

Citește și