În prezent, medicii folosesc informații precum vârsta, sexul, istoricul medical, nivelul de colesterol sau tensiunea arterială pentru a calcula riscul de dezvoltare a problemelor cu inima în viitor.
Noile teste arată că nivelul de imunoglobulină protejează corpul de atacurile de cord chiar și atunci când nivelul de colesterol și tensiunea arterială sunt ridicate.
Oamenii care au în organism un număr mare de anticorpi, respectiv de imunoglobulină, prezintă un risc de dezvoltare a bolii arterelor coronare și a atacului de cord cu 58% mai scăzut decât ceilalți. De asemenea, în cazul lor, scade cu 38% și riscul de apariție a infactului.
„Faptul că a fost găsită o legătură între sistemul imunitar puternic și evitarea atacului de cord este un lucru extraordinar. Acum noi vom putea depista mult mai rapid persoanele care riscă să dezvolte boli cardiace și le vom putea prescrie tratamentele potrivite”, a explicat medicul Ramzi Khamis, cardiolog în cadrul Imperial College London.
De asemenea, medicii speră că aceste noi descoperiri îi vor ajuta să stabilească și factorii care fac ca unele sisteme imunitare să poată lupta împotriva afecțiunilor cardiace, în timp ce altele nu pot face acest lucru. Mai mult, ei se gândesc că ar putea identifica modalități de întărire a sistemului imunitar în acestă direcție.
Măsurarea nivelului de imunoglobulină se realizează foarte simplu și este extrem de ieftină, astfel că oamenii de știință susțin că recentele descoperiri pot face munca clinicienilor mai ușoară în viitor. Acest lucru se va traduce printr-o prevenție crescută a mortalității din cauza afecțiunilor cardiovasculare. Mai mult decât atât, consumul de pastile ar putea fi redus.
Studiul a fost făcut cu participarea a peste 1.700 de persoane care aveau probleme cu inima și prezentau un risc crescut de apariție a diverselor afecțiuni cardiovasculare. Pe parcursul a cinci ani, 470 dintre ei au suferit atacuri de cord sau infarcte, în cazul lor înregistrându-se un nivel scăzut al anticorpilor.