Cât muncesc și cât produc românii. O statistică rece care ne arată locul în Europa

Publicat: 01/07/2016, 09:38
Actualizat: 30/08/2016, 15:54

8 ore de muncă pe zi, cinci zile pe săptămână și productivitate/oră de muncă de doar 51,1%. Cam așa s-ar putea traduce nivelul la care a ajuns eficiența pe piața muncii din România, potrivit un studiu Eurostat, publicat luni, și citat de Le Monde, care ia în discuție evoluția celor 28 de state membre UE, din 2005 până în 2015, în acest sector.

La pol opus față de România se situează cei din Luxembourg, care înregistrează 180,8% la capitolul productivitate/oră de muncă, cel mai ridicat nivel din UE, deși petrec doar șapte ore/zi, 1.909 pe an, la birou, conform datelor din 2015, afișând, totuși, o ușoară urcare față de 2005, când, pe an, aceștia munceau 1.824 de ore. Luxemburghezii se situează pe primul loc și în ceea ce privește valoarea salariului minim brut pe economie, care este de 1.922 euro/lună.

De departe, cei din Franța au cel mai mult timp liber din Europa, petrecând, în medie, doar 6,33 de ore/zi la birou, iar într-un an 1.646, bifând o ușoară coborâre față de cât munceau în 2005, respectiv 1.661 ore pe an. În ciuda orelor extrem de puține petrecute la muncă, francezii se pot lăuda cu o productivitate de 128,5% și cu un salariu minim brut pe economie de 1.458 euro/lună. Francezii sunt printre cei mai reactivi europeni când vine vorba de apărarea drepturilor angajaților. De la începutul anului, francezii au ieșit în stradă, în mai mai multe rânduri, pentru a protesta față de controversata reformă a legii muncii. Printre propunerile ministrului francez al Muncii, Myriam El Khomri, criticate vehement de către francezi, s-au numărat și următoarele: reducerea bonusurilor pentru orele suplimentare de muncă de la 25% la 10%; prelungirea programului de lucru pe săptămână, în „cazuri excepționale”, până la 60 de ore; acordarea unei flexibilități întreprinderilor în materie de angajări și concedieri.

Dacă ar fi să luăm în calcul un top al productivității/oră de muncă, țările din UE care s-ar încadra pe primele cinci locuri ar fi următoarele: Luxembourg (180,8%), Belgia (135,4%), Olanda (129,3%), Irlanda (128,8%), Franța (128,5%), media de lucru pe zi, în aceste țări, fiind de sub opt ore.
Click pentru a mări

În ceea ce privește productivitatea muncii/persoană angajată, deși România a crescut de la 35,3%, nivelul din 2005, la 56,7%, cât a înregistrat în 2014, aceasta se menține, și în acest caz, tot pe penultimul loc.

În schimb, Luxembourg se plasează din pe primul loc cu 167,2%, urmată de Irlanda cu o productivitate a muncii/persoană angajată de 144%. Pe al treilea loc, la acest capitol, se situează Belgia, unde productivitatea muncii/persoană angajată este de 129,5%, iar numărul de ore, muncite pe an, se ridică la 1.758, în urcare față de valoarea înregistrată în 2005, de 1.709 ore petrecute la birou.

Următoarele două țări, în acest clasament, sunt Franța și Austria, unde productivitatea muncii/persoană angajată a atins, în 2014, nivelul de 115,3%. Spre deosebire de francezi, austriecii petrec mai multe ore la birou, însă diferența dintre cele două țări nu este una semnificativă. Spre deosebire de 2005, când austricii adunau, într-un an, 1.898 de ore petrecute la locul de muncă, până în 2015, aceștia au ajuns să stea birou 1.797 de ore/an, respectiv 6,91 ore/zi.

Click pentru a mări

Pe de altă parte, din 2005 până în 2014, despre România s-ar putea spune că a stagnat în privința evoluției orelor de muncă/zi, comparativ cu celelalte 27 de state membre. De la 2.132 de ore/an de muncă, respectiv 8,2 ore pe zi, în 2005, un român a ajuns să muncească, în 2014, 2.080 de ore pe an, însemnând opt ore de muncă zilnic. În schimb, cei mai norocoși sunt francezii, belgienii și irlandezii, care se pot lăuda cu 6 ore de muncă/zi, urmați de cei din Luxembourg și Olanda care petrec 7 ore/zi la birou, conform datelor din 2015 centralizate de Eurostat.

Dintre toate cele 28 de state membre ale Uniunii Europene, statul care a înregistrat cea mai mare reducere a orelor de muncă este Letonia. Dacă în 2005, letonii petreceau, de-a lungul celor 12 luni, 2.143 de ore la birou, în 2015, aceștia au ajuns la 1.905 ore, însemnând o scădere de 238 de ore.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un instalator austriac a găsit o comoară de 2,3 milioane de euro într-o locuință
Nu e banc! Cu cât se vinde ciocolata Dubai la Târgul de Crăciun din Sibiu
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
„Taxă pe țeavă” pentru cei care stau la bloc. Opaina: E o aberație colosală. Nu...
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22...
Un bărbat a sunat la 112 să anunțe că un hoț i-a intrat în casă....
Putin a anunțat că Rusia a lovit Ucraina cu o nouă rachetă, cu nume de...
Bianca Drăguşanu s-a dezlănţuit și… Gabi Bădălău a spus totul, după scandal: ordin de protecție?!...
Data la care intră pensiile pe card în decembrie 2024. Ce se întâmplă cu cei...
Alegeri prezidențiale 2024 LIVE TEXT. A început votul în diaspora. Primii români au votat în...
De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită"....
Cutremur în România vineri dimineață! Care au fost zonele afectate și ce magnitudine a înregistrat...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Rovinieta NU se mai plătește înaintea efectuării călătoriei. Legea a intrat în vigoare
Cooperare între compania cehă CZ şi compania românească Transcarpat Sportours International. Puşca de asalt CZ...
Structură ENIGMATICĂ găsită în jurul unei stele din afara galaxiei noastre
Informația dimineții despre Corina Chiriac. Ce s-a întâmplat cu marea artistă a României
Temperaturi atipice în următoarele patru săptămâni. O iarnă cum n-a mai fost de mult
Cod roșu de viscol în mai multe județe ale țării! În ce zone sunt așteptate...
"Tata, nu!" Ultima discuție pe care Igor Cuciuc a avut-o cu Andreea, chiar înainte de...
Șocul dimineții pentru Mădălin Ionescu! Câinele familiei a evadat din curte. Ce s-a întâmplat cu...
Dan Ciotoi suflă și în iaurt după ce s-a vindecat de cancer. Ce regim strict...
BANCUL ZILEI. Soacra către ginerele BULĂ: -Ce-o fi văzut fata mea la tine?
Al doilea vaccin împotriva variolei maimuței, aprobat de OMS