„Singurătatea poate avea cauze interne sau externe individului, poate reprezenta o situație de moment sau una apărută în urma unei traume: decesul partenerului sau despărțirea de acesta.
Singurătatea poate duce din păcate la o seamă întreagă de afecțiuni: anxietate, depresie, tulburări de comportament, tulburări de personalitate, tulburări sexuale, tulburări ale somnului, adicții, somatizări, limbaj vulgar, tratamente sau îmbunătățiri ale imaginii dincolo de orice normă estetică. Acestea sunt formele prin care oamenii pot înțelege să își trăiască singurătatea”, spune psihoterapeutul Constantin Cornea pentru Gândul.
Cauze interne ale singurătății:
1. Agresivitatea. „O familie cu probleme ce a dus la traumatizarea persoanei respective și a făcut-o să nu își dorească un partener, tocmai pentru a nu trece prin ceea ce a văzut acasă sau să vrea prea mult un partener, văzând în acesta o scăpare sau evadare din viața de până atunci, ceea ce o poate face să fie excesiv de atentă sau mult prea geloasă, lucru care poate duce, într-un final, la fuga acestuia.
2. Traumele care pot duce copilul sau tânărul în pragul unor tulburări grave, care îl pot face de nedorit pentru o relație. Tulburările psihotice, nevrotice, schizoide, excesele alimentare sau adicțiile, excesele comportamentale sau de îmbunătățire a imaginii corporale, toate acestea îl pot transforma într-un monstru de care el însuși să nu fie conștient”, mai spune psihoterapeutul Constantin Cornea pentru Gândul.
Cauze externe ale singurătății:
1. Prietenii toxici care nu lasă o relație să apără sau să se dezvolte.
2. Cariera care necesită prea mult timp sau prea multe resurse.
3. Motive sociale: societatea românească este o societate puritană. Femeile răspund greu la salut sau la simpla dorință a unui bărbat de a face cunoștință. 95% dintre relații se fac prin cunoștințe comune: colegi, frați, prieteni. Doar 5% se întâlnesc în stație, în metrou, în autobuz sau pe stradă. Soluție: femeile să zâmbească mai des dacă plac pe cineva, să ia chiar ele inițiativa de a se prezenta, iar bărbații să nu confunde acest aspect cu sexul.
4 .Motive social-relaționale: societatea românească este din nou învechită. Femeia trebuie să facă 90% din treburile gospodărești, iar bărbatul mai nimic. Familia care are la bază aceste valori duce la disoluție. Bărbatul fără sarcini ajunge alături de prieteni din plictiseală sau înșală cu ușurință. Soluție: rolurile împărțite corect de la bun început.
5. Mișcarea feministă: care a transformat femeia în bărbat. A pus-o să lupte cu armele lui pe teritoriul lui. ceea ce a dus la apariția femeii bărbat, care nu place bărbaților. Soluție: femeia să își amintească de armele ei: comunicarea afectivă, tonul moderat, calmul, feminitatea formelor.
Dacă tânjiți după un partener serios, este bine să țineți cont de următoarele aspecte:
1. Locurile frecventat trebuie să vă reflecte personalitatea, fie că vorbim de un restaurant sau de o cafenea. „Dacă mergeți într-un club, vă îmbrăcați și machiați provocator, eventual serviți și un cocktail cu alcool, puteți găsi mai degrabă un partener pentru sex decât unul dispus pentru o relație serioasă”, spune specialistul pentru Gândul.
2. Apelați la prieteni, foști sau actuali colegi pentru a vă face cunoștință cu un posibil partener. „Nu aveți de ce să vă fie rușine. Astfel vă asigurați că aveți o recomandare și surprizele neplăcute sunt mai puțin probabile”, precizează Constantin Cornea pentru Gândul.
3. Comportamentul, vocabularul, modul în care vă îmbrăcați, vă machiați sau coafați trebuie să reprezinte argumentele dv. de seriozitate și bună creștere. „Orice exagerare va putea atrage după sine un posibil partener cu probleme”, afirmă psihoterapeutul Constantin Cornea pentru Gândul.
4. Sexul – niciodată de la prima întâlnire, doar dacă vorbim de o aventură.
5. Relația cu un partener căsătorit. „Dacă nu doriți doar rolul de amantă, aveți grijă să cultivați relația. Dacă intrați prea repede în focul iubirii, puteți ajunge iremediabil în rolul de amantă. De asemenea, dacă nu decide după mai multe luni de relație să divorțeze, enunțând câte în lună și în stele, căutați altă persoană”. precizează Constantin Cornea pentru Gândul.
6. Relația cu un necunoscut care vă place. „Adeseori, în metrou, în autobuz, în trafic puteți vedea persoane care se studiază de la distanță. Problema apare atunci când unul dintre cei doi se apropie pentru a intra în vorbă. De obicei, cel care face pasul este bărbatul. Dacă preia inițiativă, după ce s-a asigurat din priviri că place și este plăcut, femeia devine brusc neinteresată, de parcă totul s-ar petrece doar în imaginația bărbatului. Din păcate, româncele sunt reticente când se pune problema de a da o șansă unui necunoscut. Păcat de toate acele minunate priviri aruncate în metrou, în stație, pe stradă sau la cafenea, care ar putea fi sortite unei relații frumoase”, spune psihoterapeutul Constantin Cornea.
7. Legătura cu un bărbat important sau bogat. „De obicei, persoanele „importante” sau bogate vor distracție. Unii chiar joacă rolul victimei la început, doar pentru a cuceri. Cei mai mulți însă nu se deranjează nici măcar să joace un rol. De aceea, astfel de persoane nu se pretează unei relații de durată”, subliniază Constantin Cornea.
În concluzie: de singurătate nu a murit nimeni. „Trebuie doar să încercați să va găsiți un mod de a vă evidenția calitățile, fără să exagerați. Să lăsați posibilitatea celor care vă plac să între în vorbă cu voi. Apoi, trebuie doar să încercați să nu grăbiți lucrurile, să vă bucurați de ceea ce descoperiți la celălalt, să lăsați de la voi, în măsura în care și celălalt o face, așa se poate începe o relație adevărată”, concluzionează psihoterapeutul.