„Dispune ca inculpatul Popoviciu Gabriel-Aurel să execute pedeapsa de 7 ani închisoare, pe care o sporește cu 2 ani, în final, inculpatul executând 9 ani închisoare. (…) Deduce din pedeapsa aplicata inculpatului durata reținerii de 24 de ore de la data de 24 martie 2009 la data de 25 martie 2009”, se arată în decizia Curții de Apel București.
În același dosar, Ioan Niculae Alecu, rector al Universității de Științe Agronomice și Medicină Veterinară București (USAMV) la data comiterii faptelor a fost condamnat la șase ani de închisoare.
Ilie Cornel Șerban, director al Direcției Generale de Informații și Protecție Internă din MAI la data presupuselor fapte, a fost condamnat la doi ani și șase luni de închisoare iar Petru Daniel Pitcovici, șef al Diviziei Operațiuni din cadrul Direcției Generale Anticorupție la data comiterii faptelor, la doi ani de detenție.
De asemenea, ceilalți inculpați au primit pedepse cuprinse între un an de închisoare cu suspendare și șapte ani de detenție.
„Confiscă în folosul statului una sticlă, cu whisky JB ROSE de 3 litri, ambalata, o sticlă de plastic de 2 litri cu palinca, un calendar pe anul 2009 inscripționat Energy Holding, o agenda pe anul 2009, un pix, un calendar de birou, o bricheta de culoare albastra, toate inscripționate Energy Holding si un tricou de culoare verde inscripționat Power Comes White Respondability. (…) Lasă nesoluționată latura civilă a procesului penal și disjunge cauza sub acest aspect”, au mai decis judecătorii.
Decizia Curții de Apel nu este definitivă.
Procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA) i-au trimis în judecată pe Gabriel Aurel Popoviciu pentru complicitate la abuz în serviciu contra intereselor publice, în formă calificată și continuată, precum și dare de mită, pe Ilie Cornel Șerban, director al Direcției Generale de Informații și Protecție Internă din MAI la data comiterii faptelor, și pe Petru Daniel Pitcovici, șef sal Diviziei Operațiuni din cadrul Direcției Generale Anticorupție la data comiterii faptelor, ambii fiind acuzați de complicitate la dare de mită și favorizarea infractorului.
În același dosar au fost judecați Ioan Niculae Alecu, rector al Universității de Științe Agronomice și Medicină Veterinară București (USAMV) la data comiterii faptelor, Ștefan Diaconescu, secretar științific și rector în cadrul USAMV București la data comiterii faptelor, ambii pentru abuz în serviciu contra intereselor publice, în formă calificată și continuată, și Andrei Mihai Bejinaru, pentru complicitate la abuz în serviciu contra intereselor publice, în formă calificată și continuată.
Procurorii i-au mai trimis în judecată pentru abuz în serviciu contra intereselor publice pe Mihai Ion Florin Luican, prefect al Capitalei și președinte al Comisiei municipiului București de aplicare a Legii 1/2000 la data comiterii faptelor, Gabriel Răsvan Toader, secretar la Prefectura Capitalei și membru al Comisiei municipiului București de aplicare a Legii 1/2000 la data comiterii faptelor, Ioan Todiraș, viceprimar al Primăriei Sectorului 1 București la data comiterii faptelor, Lizeta Minea, secretar la Primăria Sector 1 și membru a subcomisiei de aplicare a Legii 1/2000 la data comiterii faptelor, și Gheorghe Petrulian, șef OCOOTA București și membru al Comisiei municipiului București de aplicare a Legii 1/2000.
Procurorii arată în rechizitoriul trimis instanței că, în perioada 2000 – 2004, Ioan Niculae Alecu, beneficiind de sprijinul interesat al lui Gabriel Aurel Popoviciu, „în baza unui contract încheiat cu încălcarea prevederilor legale”, a făcut posibilă aducerea unui teren de 224 hectare, aparținând domeniului public al statului, ca aport în natură la capitalul social al SC Băneasa Investments SA, societate controlată de Popoviciu.
Anchetatorii au mai stabilit că Popoviciu, în înțelegere cu rectorul Ioan Niculae Alecu, ar fi creat posibilitatea încheierii unui contract de asociere în participațiune în condiții nelegale, introducând în acest mecanism societatea SC Log Trans SA, devenită ulterior Băneasa Investments SA și pe Andrei Mihai Bejenaru, care ar fi acționat potrivit indicațiilor omului de afaceri. Potrivit contractului, trebuiau dezvoltate activități de pomicultură, viticultură, creșterea animalelor pe terenurile fermei Băneasa.