Proiectul Parlamentului European a fost elaborat în scopul de a impulsiona creșterea muncii automatizate în Uniune. „Omenirea se află în pragul unei ere din ce în ce mai sofisticate în care roboții, roboții pentru internnet androizii și alte forme de manifestare a inteligenței artificiale sunt gata pantru a declanșa o nouă revoluție industrială, care este posibil să nu lase nici un strat al societății neatins”, se arată în raportul parlamentarilor europeni citat de europe.newsweek.com.
În continuarea raportului se mai spune că numărul de roboți vânduți a crescut semnificativ în ultimii ani, iar brevetele pentru tehnologia robotică s-au triplat în ultimii 10 ani.
Din acest motiv „este extrem de important ca legiuitorul să ia în considerare toate implicațiile sale”, se mai afirmă în raportul parlamentului de la Bruxelles. Astfel, conform proiectului roboții din ar puta beneficia în curând de drepturi legale, vor fi consderate considerate „persoane electronice” și vor plăti taxe.
De impozite nu vor scapa nici patronii care vor avea roboți angajați. Ei vor fi obligați să plătească pentru angajatul robot asigurări sociale și să adere la noile norme de impozitare și noile cadre ale răspunderii juridice, generate de apariția „persoanelor electronice”.
Raportul mai cuprinde și referiri la speculații care afirmă ca roboții ar putea evolua, în viitor până la a deveni niște mașini cu o intelegență artificială avansată ceea ce ar putea avea consecințe grave pentru omenire.
„Există posibilitatea, ca în cele din urmă, în timp de câteva decenii inteligența artificială ar putea depăși capacitatea intelectuală umană într-un fel în care oamenii nu sunt pregătiți, ceea ce ar fi o provocare pentru capacitatea omenirii de a-și controla propria creație și, în consecință, chiar și capacitatea omenirii de a fi responsabilă de a-și asigura supraviețuirea ca specie”, se mai menționează în raportul depus la Parlamentul European.
La final autorul raportului a sugerat însă că este necesară o „abordare graduală, pragmatică, precaută”, care să ducă la dezvoltarea unui regulament pentru roboși similar cu cel din Japonia și SUA