„Negocierile (pentru ieșirea Marii Britanii din UE – n.red.) trebuie să se desfășoare rapid”, a declarat Jean-Marc Ayrault, ministrul francez de Externe, citat de site-ul agenției Reuters.
Șeful diplomației germane, Frank-Walter Steinmeier, a fost puțin mai moderat, explicând că esențial este să fie păstrat „proiectul libertății și stabilității” construit de Germania, Franța, Italia, Olanda, Belgia și Luxemburg.
„Este absolut clar ne confruntăm cu o situație care nu ne permite nici să devenim isterici, dar nici să fim paralizați. Nu trebuie să recurgem la complicații și nici să ne gândim că avem toate răspunsurile. Dar decizia Marii Britanii nu trebuie să ne ducă spre depresie și lipsă de activitate”, a spus Steinmeier.
Cancelarul Germaniei, Angela Merkel, a exprimat disponibilitatea de a oferi Marii Britanii timp pentru ieșirea din Uniunea Europeană, informează site-ul agenției Reuters.
„Nu trebuie să existe o grabă disperată ca Marea Britanie să iasă din Uniunea Europeană”, a declarat Angela Merkel sâmbătă, părând să ofere Londrei timp pentru a gândi o nouă mutare.
„Sincer, ieșirea din UE nu ar trebui să dureze enorm, dar nici să se desfășoare urgent”, a adăugat Angela Merkel.
Alți lideri europeni, inclusiv din Germania, au somat Marea Britanie să iasă urgent din Uniunea Europeană.
Adepții Brexit-ului nu vor să se grăbească
Mișcarea politică favorabilă Brexit nu consideră însă necesar să inițieze rapid procedura de ieșire a Marii Britanii din Uniunea Europeană, afirmă Matthew Elliott, șeful campaniei pentru părăsirea UE.
Londra ar trebui să inițieze negocieri informale privind relația post-Brexit cu UE înainte de a activa Articolul 50 al Tratatului de la Lisabona, a declarat Matthew Elliot, directorul echipei de campanie favorabilă ieșirii Marii Britanii din UE.
„Nu credem că ar trebui să invocăm urgent activarea Articolului 50”, a afirmat Matthew Elliott într-un interviu acordat agenției Reuters.
„Mai bine să se așeze praful peste vară, timp în care pot avea loc negocieri informale cu celelalte state membre ale Uniunii Europene”, a adăugat Elliott.
Matthew Elliott consideră că negocierile trebuie să includă toate aspectele relației cu Uniunea Europeană, inclusiv contribuția britanică la buget, accesul pe piața comunitară și transferul serviciilor financiare. „Practic, vor trebui stabilite toate aspectele privind contribuția noastră la UE, când se încheie aceasta; va fi inclus și accesul pe piața unică, statutul anumitor acorduri privind extrădarea și alte nenumărate aspecte”, a adăugat el.
Marea Britanie este supusă presiunilor liderilor europeni pentru stabilirea unui calendar rapid în sensul ieșirii din Uniunea Europeană, după ce majoritatea cetățenilor britanici au decis acest lucru.