„Cetățenii s-au pronunțat, iar Marea Britanie va părăsi Uniunea Europeană. Statele Unite și Europa se vor confrunta cu o serie de vești proaste generate de această decizie: criză economică, slăbirea economiei britanice, instituții europene mai slabe, șanse mari de ieșire a Scoției din Marea Britanie – acestea sunt doar unele dintre provocări. Instituțiile politice și economice occidentale par să fie într-o situație mai proastă decât în urmă cu câteva zile”, notează Foreign Policy.
„Singura excepție ar putea fi la nivel militar. Oricât de contraintuitiv ar părea, ieșirea Marii Britanii din UE probabil va crea o Alianță Nord-Atlantică mai puternică”, subliniază Foreign Policy.
„Există câteva motive pentru care ieșirea Marii Britanii din UE va facilita consolidarea alianței militare transatlantice. În primul rând, este vorba de preocuparea din ce în ce mai mare a tuturor statelor NATO – inclusiv a multor state UE, dar și a Statelor Unite, Canadei, Norvegiei și Turciei – în legătură cu aventurismul Rusiei conduse de Vladimir Putin. Kremlinul a avut mereu obiectivul de a fi cea mai puternică entitate politică din Europa și probabil va căuta modalități de a profita și mai mult de efectele centrifugale ale democrațiilor din vestul Europei. Încă de la înființare, NATO a furnizat cel mai determinat echilibru militar împotriva acestor eforturi, asftel că popularitatea Alianței va crește în Europa”, argumentează Foreign Policy.
„În al doilea rând, prin retragerea din Uniunea Europeană, armata Marii Britanii va avea mai multe resurse pentru susținerea NATO. Un al treilea beneficiu va fi diminuarea competiției tacite dar reale dintre Alianța Nord-Atlantică și Uniunea Europeană. (…) În ultimul rând, noul Guvern britanic va fi un partener NATO foarte motivat”, subliniază Foreign Policy, explicând că Londra va depune eforturi pentru a menține „relația specială” cu Washingtonul.