„Marea Britanie trebuie să rezolve clar problema reprezentării …, iar de aici putem stabili agenda și calendarul”, a declarat Jean-Marc Ayrault, ministrul francez de Externe, într-un interviu acordat agenției Reuters.
Jean-Marc Ayrault a avertizat că Marea Britanie nu va obține automat acces la piața unică europeană.
„Există țări care au acces la piața comunitară fără libertatea automată de circulație. Este cazul Elveției. Dar nu este automat. Există numeroase subiecte de discuție… Cred că în primul rând trebuie să aflăm exact ce vor britanicii”, a subliniat șeful diplomației de la Paris.
Dacă Marea Britanie va încerca să obțină acorduri similare cu cele semnate de Norvegia, Elveția și Islanda, va trebui să accepte contribuții la bugetul european, lucru inacceptabil pentru grupul politic favorabil ieșirii din UE.
De altfel, liderul grupului pro-Brexit, Boris Johnson, a părut să confirme, luni, că vrea să obțină cât mai multe beneficii economice în relația cu UE, fără însă a mai contribui la bugetul comunitar. Johnson a dat asigurări că Marea Britanie va avea în continuare acces pe piața unică europeană, dar ideile sale au fost respinse de politicienii germani.
Premierul demisionar al Marii Britanii, David Cameron, a anunțat, luni, într-un discurs susținut în Parlamentul de la Londra, că o cerere oficială de ieșire din UE trebuie făcută de viitorul premier. „Am spus că Marea Britanie nu va invoca articolul 50 în acest moment pentru că acest lucru trebuie făcut de viitorul premier”, a spus Cameron, atrăgând, totodată, atenția asupra atacurilor la care sunt supuși imigranții după votul de joi.