Prima pagină » Știri » Doctorița din ambulanța care l-a preluat pe Ekeng, sub urmărire penală

Doctorița din ambulanța care l-a preluat pe Ekeng, sub urmărire penală

Doctorița din ambulanța care l-a preluat pe Ekeng, sub urmărire penală
Procurorii de la Parchetul Capitalei susțin că medicul de pe ambulanță nu i-a efectuat manevre de resuscitare lui Patruck Ekeng, acest lucru anulând orice șansă de supraviețuire a fotbalistului, fiind una dintre cauzele decesului, se arată, joi, într-un comunicat al instituției.

Procurorii de la Parchetul de pe lângă Tribunalul București au început urmărirea penală pe numele Mihaelei Duță, medic specialist medicină de urgență pe ambulanța Puls ce se afla la stadionul Dinamo, în momentul în care Patrick Ekeng a căzut pe teren, se arată în comunicatul parchetului.

Reprezentanții instituției notează că la dosarul morții lui Ekeng au fost strânse probe care indică că medicul se face responsabil de ucidere de culpă, pentru că „fără a evalua complet starea pacientului, nu a inițiat și nu a dispus inițierea niciunei manevre de resuscitare. „

Procurorii notează că medicul nu a respectat protocoalele în cazul intervenției medicale de urgență nici pe parcusul transportului la spital. Acțiunile ei ar fi anulat orice șansă de supraviețuire a lui Patrick Ekeng, subliniază reprezentanții parchetului.

” În acest context, deși în mod evident, dintre cauzele care au determinat decesul lui PATRICK EKENG fac parte și afecțiunile cardiace de care acesta suferea, fapta medicului DUȚĂ ELENA-MIHAIELA de a nu efectua protocolul de resuscitare prespitalicească, în condițiile în care a constatat sau trebuia să constate că PATRICK EKENG se afla în fibrilație ventriculară, anulând astfel, prin inacțiunea sa nejustificată, orice șanse de supraviețuire a pacientului, se înscrie între cauzele care au determinat decesul pacientului.”, se arată în comunicatul procurorilor.

Raportul întocmit de specialiștii din cadrul I.N.M.L. „Mina Minovici” arată că moartea lui Patrick Ekeng „s-a datorat unei fibrilații ventriculare apărută pe fondul unei patologii cardiace preexistente, asociată cu anomalii coronariene, favorizată de și precipitată de un efort fizic. „

În raport se mai notează că ,” în cazul atleților care suferă de tahiartimie (cum a fost cazul Ekeng) mai mult de 95% dintre cei ce sunt defibrilați supraviețuiesc dacă defibrilarea se face în primul minut de stop cardiac. Șansele de supraviețuire scad cu 5,5 % pe minut.”

Mihaela Duță, specialist în medicină de urgență, este cea care a condus echipa medicală de pe ambulanța Puls cu care a fost transportat Patrick Ekeng.

Camerunezul Patrick Ekeng (26 de ani) a murit, pe 6 mai, după ce a suferit un șoc cardiogen și s-a prăbușit pe teren în minutul 69 al partidei Dinamo – Viitorul, scor 3-3, la doar șapte minute după ce intrase pe teren.

Reprezentanții INML au făcut publice, pe 11 mai, rezultatele disecției ce a fost efectuată pe inima lui Patrick Ekeng. Medicii legiști au constatat că fobalistul prezenta mai multe „aspecte patologice”, printre care cord mărit și multiple anomalii coronariene.